De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
O nouă biserică din Câmpia Turzii a fost târnosită
După 18 ani de jertfă şi eforturi susţinute, credincioşii din cartierul Şarât al oraşului Câmpia Turzii au participat duminică, 23 octombrie, la slujba de târnosire a bisericii de aici, săvârşită de Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului. Ierarhul a fost înconjurat de zeci de preoţi şi diaconi, printre care protopopul de Turda, pr. Daniel Crişan, pr. Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al eparhiei, şi arhidiaconul Claudiu Grama, consilierul pe probleme de protocol.
După rânduiala sfinţirii bisericii ocrotite de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, IPS Mitropolit a oficiat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia a rostit cuvântul de învăţătură: "Am participat la sfinţirea acestei biserici, care este dovada că încă mai sunt oameni care pun credinţa întâi şi apoi rezolvă şi celelalte lucruri, împlinesc cuvântul Domnului: "Căutaţi întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi toate celelalte vi se adaugă vouă". Şi pe aceşti oameni, împreună cu părintele Ioan Morar, Consiliul Parohial, cu credincioşii de aici, cu primăria de aici, cu sponsorii ce i-au ajutat pe aceşti oameni, îi felicităm. Şi pe Dumnezeu Îl rugăm să răsplătească însutit pe pământ şi dincolo să îi ajute să intre în bucuria Raiului". La ceremonia religioasă a participat şi primarul municipiului Câmpia Turzii, Ioan Vasinca, în prezenţa căruia IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului. Au fost de faţă şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale, care au susţinut ridicarea acestei noi biserici. Primarul Ioan Vasinca şi viceprimarul Ioan Moldovan au primit din partea IPS Andrei "Crucea Transilvană", cea mai înaltă distincţie acordată de mitropolie. Au fost distinşi şi alţi importanţi donatori, dar şi consilierii parohiei. Construcţia bisericii din cartierul Şarât a debutat în 1993, an în care, pe 23 aprilie, a fost sfinţită piatra de temelie. Terenul pe care s-a zidit acest sfânt lăcaş a fost concesionat de Primăria Municipiului Câmpia Turzii. Construcţia îmbină stilurile arhitecturale brâncovenesc, moldovenesc, cu cele specifice artei transilvane. Pictura în tehnica "fresco" a fost executată de pictorul Dimitrie Bănică din Bucureşti şi echipa sa, iar iconostasul a fost sculptat în lemn de stejar. Ridicarea lăcaşului de închinăciune s-a înfăptuit sub coordonarea vrednicului părinte paroh Ioan Morar, prin contribuţia credincioşilor parohiei şi a unor sponsori. (Cosmina Nicoară)