Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
O nouă biserică sfinţită în Protopopiatul Iaşi 2
Biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“ din parohia Curături, comuna Ciurea, Protopopiatul Iaşi 2, a fost sfinţită duminică, 31 mai 2009, de către Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. La finalul Sfintei Liturghii, mai mulţi ctitori au primit din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei distincţii de vrednicie.
Sute de credincioşi din parohia Curături, dar şi din satele învecinate au participat, în urmă cu două zile, la sfinţirea Bisericii „Naşterea Maicii Domnului“. PS Calinic Botoşăneanul a oficiat începând cu ora 8:30 slujba de sfinţire a lăcaşului de cult, după care credincioşii prezenţi, atât bărbaţii, cât şi femeile, s-au închinat în sfântul altar, participând, în continuare, la slujba Sfintei Liturghii, săvârşită de Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, cel care a pus, în urmă cu 11 ani, piatra de temelie a bisericii închinate sărbătorii Naşterii Maicii Domnului. Din soborul format din 25 de preoţi şi diaconi a făcut parte şi pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2. Implicarea în zidirea unei biserici, o şansă în plus pentru mântuire În cuvântul de învăţătură pe care l-a rostit la finalul Sfintei Liturghii, PS Calinic Botoşăneanul a subliniat în mod deosebit faptul că ridicarea unei biserici şi implicarea preotului şi credincioşilor în zidirea acesteia constituie o şansă în plus pentru sfinţirea vieţii şi pentru mântuire. La rândul său, pr. protopop Vilie Doroşincă a rostit un cuvânt în care a evidenţiat lucrarea ce s-a săvârşit în parohia Curături, în ultimii 11 ani, amintindu-i aici atât pe pr. Mihai Săcrieru, care a ridicat biserica, cât şi pe pr. paroh Marius Daniel Profir, care a continuat lucrările de pictură ale sfântului lăcaş şi a ridicat o casă socială. Părintele protopop a remarcat faptul că, deşi parohia Curături este una mică, oamenii din această comunitate au crezut până la capăt în ceea ce şi-au dorit, punând umăr lângă umăr pentru a-şi clădi biserica. La sfârşitul Sfintei Liturghii, enoriaşii care au susţinut în mod substanţial lucrările la biserică şi la casa socială au primit distincţii de vrednicie. ▲ „Fiecare credincios a contribuit cu ce a putut“ Parohia Curături a fost, la început, filie a parohiei Piciorul Lupului. În anul 1991, după înfiinţarea parohiei, s-a hotărât sfinţirea locului pentru construcţia bisericii. „Nu putem spune că am avut un sponsor principal pentru ridicarea bisericii, ci, fiecare credincios, în parte, a contribuit cu ceea ce a putut. Contribuţiile au venit şi din parohiile învecinate, de la credincioşii care au dorit să sprijine cu puţinul lor lucrările care s-au efectuat la biserică“, a menţionat pr. paroh Marius Daniel Profir, care este şi secretarul Protopopiatului Iaşi 2.