Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
O nouă cantină socială în București
În Arhiepiscopia Bucureștilor a fost inaugurată o nouă cantină socială, aceasta funcționând în cadrul Parohiei „Sfântul Gheorghe”-Progresul, Protoieria Sector 4 Capitală. Așezământul este pus sub oblăduirea Sfintei Mucenițe Filofteia și a fost sfințit sâmbătă, 11 iunie, de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Arhiepiscopia Bucureștilor vine în sprijinul nevoiașilor din Protoieria Sector 4 cu o nouă cantină socială, aceasta funcționând în cartierul Progresul din marginea municipiului București, în mijlocul comunității păstorite de părintele Constantin Lupu, cel care s-a și implicat pentru amenajarea și deschiderea acestui așezământ social-filantropic.
Inaugurarea a avut loc sâmbătă, 11 iunie, când cantina a fost sfințită din încredințarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Preasfințitul Părinte Timotei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Din soborul de slujitori au făcut parte părintele Mihai Aurel, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele Ionuț Iordăchescu, consilier eparhial, Sectorul social-filantropic al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele Ion Armași, protopop al Protoieriei Sector 4 Capitală, părintele Constantin Lupu, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Progresul, precum și numeroși preoți și diaconi din cadrul protoieriei.
„În unele mănăstiri, așa cum sunt cele din ținutul Neamțului, luau masa în zilele de duminică și sărbătoare sute de persoane. Se făcea această agapă din dragostea oamenilor. Un astfel de exemplu ar trebui să îl avem și noi. Există foarte multe comunități, și în Arhiepiscopia Bucureștilor, și în alte locuri, unde mai multe familii, în fiecare duminică, pregătesc masa. Cumpără cele necesare, pregătesc bucatele și îi invită pe toți credincioșii la masă după slujbă. Așa era și în Biserica Primară. Oamenii, după ce participau la Sfânta Liturghie, scoteau din desaga lor săracă ceea ce aveau și mâncau împreună cu ceilalți. Atunci s-au numit prima dată aceste mese «agape». Erau mese ale iubirii. Și atunci când o masă are la baza ei iubirea, este mai bună decât orice altă masă, chiar dacă uneori putem primi mai multe bunătăți, însă oferite în grabă de oameni care nu au această virtute atât de importantă, astăzi și întotdeauna, și anume iubirea”, a arătat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul în cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei de sfințire.
Această cantină inaugurată sâmbătă completează lucrarea social-filantropică desfășurată de Arhiepiscopia Bucureștilor, a arătat și părintele consilier Ionuț Iordăchescu: „Cantinele sociale de la nivelul protoieriilor completează lucrarea social- filantropică desfășurată prin intemediul unităților de asistență socială și medicală de Centrul eparhial și programele social-filantropice ale așezămintelor care funcționează pe lângă parohiile sau mănăstirile din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor. Ele fac parte dintr-o rețea social-filantropică mult mai amplă susținută de Biserică prin intermediul tuturor structurilor sale administrative”, a declarat părintele consilier Ionuț Iordăchescu.
La rândul său, părintele protoiereu Ion Armași a vorbit despre necesitatea unui asemenea așezământ în această zonă a Bucureștiului:
„Această cantină socială este deschisă într-un cartier care chiar are nevoie de sprijinul nostru. În această zonă, la margine de București, există multe persoane asistate social, care sunt sprijinite de protoieria noastră săptămânal cu diverse ajutoare materiale, dar am considerat că este de folos ca aceștia să primească și hrană caldă”, a declarat părintele protopop Ion Armași de la Protoieria Sector 4 Capitală.
La rândul său, părintele paroh Constantin Lupu a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru că i-a încredințat spre păstorire această comunitate și că a încredințat ca Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul să binecuvinteze osteneala depusă la acest așezământ menit să slujească semenilor. De asemenea, a mărturisit bucuria de a veni în sprijinul persoanelor nevoiașe din parohia pe care o păstorește.
„Sunt oameni cu posibilități mai puține, care au nevoie de ajutorul nostru, iar Sfânta Muceniță Filofteia este un pedagog pentru noi și pentru ei. Această misiune care mi-a fost încredințată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel vreau să fie continuată nu numai la amvonul bisericii, prin misiunea noastră pastorală, ci mai ales prin această misiune social-filantropică și caritabilă”, a declarat părintele paroh Constantin Lupu.
Copiii prezenți la eveniment au primit din partea parohiei ghiozdane cu rechizite și alimente de strictă necesitate.
După slujbă, Preasfințitul Părinte Timotei a vizitat șantierul început pentru construirea noii biserici parohiale și cimitirul Progresul. Persoanele implicate în realizarea proiectului au primit distincții de vrednicie.