Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
O nouă clădire redată frumuseții dintâi în Piața Romană
Clădirea de patrimoniu Casa „Nanu Muscel” a Academiei de Studii Economice (ASE) din București a fost inaugurată luni, 3 aprilie. Evenimentul a debutat cu slujba de binecuvântare cu agheasmă a edificiului, săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, în prezența unor reprezentanți ai autorităţilor de stat, a conducerii universității și corpului didactic, precum și a celor implicați în proiectul de renovare și consolidare. Clădirea este un spațiu destinat culturii și găzduiește Muzeul ASE, o galerie de artă contemporană și spații pentru activități cultural-artistice.
După mai mulți ani de restaurare și renovare, Casei „Nanu Muscel” i s-a redat parfumul de odinioară prin rafinamentul decorațiunilor inițiale, Piața Romană fiind învăluită acum de farmecul și frumusețea acestei clădiri monument istoric, care păstrează între pereții ei povești ale eleganței societății bucureștene de început al secolului 20, zbuciumul războaielor mondiale și drama naționalizării comuniste. Lucrările au fost realizate de experți atestați în restaurarea monumentelor istorice.
110 ani de excelență academică
Evenimentul binecuvântării casei de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, deschide seria manifestărilor culturale desfășurate de Academia de Studii Economice din București în contextul împlinirii a 110 ani de excelență academică în învățământul superior economic și de administrație publică din România și Europa de Sud-Est.
În cuvântul de binecuvântare, ierarhul i-a felicitat pe cei implicați în acest proiect și a subliniat importanța acestei clădiri pentru generațiile viitoare de studenți: „Vă felicităm din inimă pentru că ați ținut ca acest buchet de evenimente să înceapă cu slujba de sfințire a apei, cu care s-au binecuvântat spațiile construite sau restaurate ale acestui așezământ. Ne-am rugat la Dumnezeu ca binecuvântarea apei cu puterea, cu lucrarea și cu pogorârea Duhului Sfânt să fie spre alungarea tuturor încercărilor și lucrurilor diavolești. Știm din tradiția poporului nostru că atunci când pornim la un drum nou sau reînnoim o călătorie, totdeauna lucrul nostru să-l începem cu Dumnezeu, cu rugăciune și cu binecuvântare. (…) Vă felicităm pentru inaugurarea acestui muzeu, prin recuperarea casei și restaurarea ei într-o manieră cu totul deosebită. Era necesară o astfel de lucrare pentru că o instituție atât de venerabilă, cu un trecut atât de lung și care a jucat un rol de prim ordin în societatea modernă românească, trebuia să aibă un muzeu care să vorbească celor de astăzi și generațiilor viitoare despre trecutul și prezentul glorios al acestei academii. Vă dorim din toată inima ca rugăciunea pe care am înălțat-o împreună cu dumneavoastră astăzi să aducă binecuvântare de la Dumnezeu, pace și bucurie, și mult succes în activitatea dumneavoastră”.
Istoria universității expusă într-o clădire pe măsură
În continuare, celor prezenți le-a vorbit prof. dr. Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice din București, care a prezentat etapele prin care a trecut proiectul de restaurare și renovare, și a mulțumit tuturor partenerilor. „Am așteptat acest moment cu multă încredere și speranță. Mulțumim lui Dumnezeu că reușim să inaugurăm astăzi această bijuterie a Pieței Romane, Casa «Nanu Muscel». Vă spun sincer că mă bucur pentru faptul că am reușit să începem cu acest eveniment săptămâna care marchează împlinirea a 110 ani de la înființarea, prin decret regal, la 6 aprilie 1913, a Academiei de Înalte Studii Comerciale și Industriale. Vă mulțumesc tuturor pentru că ați acceptat invitația noastră și sunteți prezenți la acest eveniment deosebit pentru universitatea noastră. (…) Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui proiect, care a fost unul foarte dificil. Se cuvine să mulțumim tuturor reprezentanților instituțiilor statului care au înțeles importanța readucerii în circuit a monumentului istoric Casa «Nanu Muscel». (…) Am reușit să construim un sediu pe măsură pentru Muzeul ASE. Universitatea noastră merită un asemenea sediu pentru muzeu. În acest fel, istoria universității noastre de 110 ani poate fi expusă într-o clădire pe măsură. Pentru aceasta este bine să dăm slavă Bunului Dumnezeu”, a spus prof. dr. Nicolae Istudor.
În semn de binecuvântare și amintire a rugăciunii din ziua inaugurării Casei „Nanu Muscel”, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul i-a oferit rectorului Academiei de Studii Economice din București, prof. dr. Nicolae Istudor, o frumoasă icoană a Maicii Domnului, spre ocrotirea instituției.
Casa „Nanu Muscel” este un spațiu destinat culturii și din acest an găzduiește Muzeul ASE, Galeria de Artă „Cecilia Cuțescu-Storck” și spații pentru activități cultural-artistice. Aici vor fi vernisate și operele unor plasticieni contemporani.
La final, toți cei prezenți au vizitat edificiul și s-au bucurat de rezultatele proiectului de renovare.