În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
O nouă ediţie a Cazaniei Mitropolitului Varlaam lansată la Sibiu
Marţi, 15 ianuarie, în Aula "Mitropolit Ioan Meţianu" a Facultăţii de Teologie din Sibiu a avut loc conferinţa susţinută de cunoscutul istoric şi bizantinolog Dan Zamfirescu pe tema "Cazania Sfântului Varlaam, Mitropolitul Moldovei. Izvoarele, originalitatea şi actualitatea ei". Cu acest prilej a avut loc şi lansarea volumului al II-lea al Cazaniei, ediţie îngrijită şi actualizată de profesorul Dan Zamfirescu şi lingvista Stela Toma. Această ediţie a Cazaniei oferă cititorului un text actualizat, dar care păstrează întru totul sensurile originale, precum şi majoritatea expresiilor şi cuvintelor din limba acelei vremi.
Profesorul Dan Zamfirescu a prezentat lucrarea, explicând că ea reprezintă un instrument unic, bogat în conţinut şi mereu actual, precum şi un monument inestimabil şi o capodoperă a literaturii şi gândirii româneşti din secolul al XVII-lea, de care viitori preoţi trebuie să se folosească mereu în lucrarea pastorală. "Sfântul Varlaam a făcut sinteza tuturor graiurilor româneşti, asemenea lui Eminescu. Chintesenţa limbii române din sudul Transilvaniei şi nordul Ţării Româneşti a fost unită cu cea din Moldova şi a dat limba lui Varlaam, prima limbă a tuturor românilor până la Eminescu. Marele nostru poet naţional spunea că "Varlaam a făcut Duhul Sfânt să vorbească în limba neamului românesc"", a subliniat profesorul Zamfirescu. (Ş.M.)