„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
O nouă ediție a Colocviilor Putnei
În perioada 11-15 iulie 2018, la Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” de la Mănăstirea Putna se va desfăşura cea de-a 21-a ediţie a Simpozionului internațional de istorie „Colocviile Putnei”. Ediţia este una specială, întrucât anul acesta se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918, respectiv de când mănăstirea, odată cu Bucovina, a revenit la sânul Țării-mamă. La această ediție vor participa istorici de la facultățile de istorie din Iași și din București, de la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” și de la Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” ale Academiei Române, de la Institutul Național al Patrimoniului, de la Institutul de Cercetări Socio-Umane din Sibiu, precum și de la alte instituții culturale din România și din străinătate. Sesiunile de comunicări științifice se vor desfășura în zilele de miercuri, joi și sâmbătă la Mănăstirea Putna. Pe lângă teme legate de Anul Centenar, acestea vor aborda subiecte specifice Colocviilor Putnei: epoca Sfântului Ștefan cel Mare, istoria Mănăstirii Putna și istoria mănăstirilor din Bucovina în perioada de ocupație austriacă. Dintre temele abordate menționăm: Invocarea lui Ștefan cel Mare și a Mănăstirii Putna în discursul unionist din 1917-1918, Stindardul lui Ștefan cel Mare de la Mănăstirea Zografu - Sfântul Munte Athos - în contextul anilor 1917-1918 etc.
Deschiderea simpozionului are loc astăzi la Mănăstirea Putna, începând cu ora 16:00, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. În cadrul festivității de deschidere din Sala Mare a Casei Domnești se vor lansa ultimele numere apărute din revista „Analele Putnei”, o ediție anastatică a cunoscutei lucrări publicate în anul 1905 de preotul Dimitrie Dan, „Mânăstirea și comuna Putna”, precum și alte lucrări ale colaboratorilor Centrului „Ștefan cel Mare”. (Ş. S.)