În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
O nouă parohie în oraşul Sinaia
Credincioşii din partea de nord a oraşului prahovean Sinaia se pot ruga de ieri, 16 iulie, într-o nouă biserică. Locaşul de cult, cu hramurile „Naşterea Maicii Domnului” şi „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, Mitropolitul Banatului”, a fost binecuvântat de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
După 16 ani de aşteptare, credincioşii din cartierul Cumpătul al oraşului prahovean Sinaia, Protopopiatul Câmpina, se pot ruga într-o biserică mai aproape de locuinţele lor. Slujba de binecuvântare a bisericii Parohiei Sinaia 3 prin stropire cu apă sfinţită a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, înconjurat de un sobor de preoţi din care au făcut parte: arhim. Veniamin Goreanu, consilier administrativ bisericesc eparhial, arhim. Macarie Bogus, stareţul Mănăstirii Sinaia, pr. protoiereu Grigore Melnic şi preoţi de la parohiile din împrejurimi. Locaşul de cult, pe lângă hramul „Naşterea Maicii Domnului”, primit la punerea pietrei de temelie în anul 1999, a mai primit hramul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, ocrotitorul pompierilor din ţara noastră, deoarece noua biserică a fost ridicată, începând cu anul 2001, de angajaţii Detaşamentului de Pompieri Sinaia în incinta instituţiei.
După slujba de binecuvântare, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit despre necesitatea unei biserici într-o comunitate. „Cei care vin la biserică, cei care doresc să-şi schimbe viaţa şi să asculte cuvintele Domnului se pregătesc în biserică pentru petrecerea lor din veşnicie. De aceea, Biserica este sfinţitoare şi mântuitoare a vieţii celor care îşi plâng în ea păcatele. Fără Biserică, fără lucrarea ei sfinţitoare, fără întâlnirea cu Dumnezeu, care se realizează mai ales în biserică şi în mod deplin atunci când ne împărtăşim cu preacuratul Său Trup şi cu scumpul Său Sânge, nu putem face nimic. Toate aceste lucruri ne arată că Biserica este cea mai importantă instituţie către care noi putem alerga, fiindcă ea a fost întemeiată nu de un om, ci de Dumnezeu, de Fiul lui Dumnezeu făcut Om din iubire faţă de noi, oamenii. De aceea, până la sfârşitul veacurilor, la cârma Bisericii nu stau oamenii, indiferent de funcţie şi de slujirea lor, ci în primul rând stă Domnul Iisus Hristos, Cel care a întemeiat-o”, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Biserica, a mai subliniat ierarhul, îi reprezintă pe „cei care Îl caută pe Dumnezeu” şi este „cea care adună pe oameni întru comuniunea Preasfintei Treimi, în comparaţie cu diavolul care dezbină pe oameni”. „O nouă biserică este o nouă scară către cer, o nouă cale, o nouă poartă care se deschide către Dumnezeu. Nu se poate realiza comuniunea cu Dumnezeu sau apropierea de El intrând în biserică doar de câteva ori în viaţă, şi anume la Botez, Cununie şi, eventual, la înmormântarea cuiva apropiat. Este doar o iluzie pe care ne-o facem, pentru că de Biserică avem nevoie permanent. Când vă iubiţi părinţii şi îi preţuiţi, doriţi întotdeauna să aveţi o legătură cu ei, fie că este directă, fie indirectă, prin scrisoare ori telefon. Acelaşi lucru se realizează şi între noi şi Dumnezeu, iar întâlnirea cu El are loc în biserică”, a evidenţiat Preasfinţia Sa.
La final, ierarhul i-a îndemnat pe credincioşi să contribuie la înfrumuseţarea locaşului de cult, la înveşmântarea lui cu pictură şi la împodobirea cu mobilier bisericesc. Din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a conferit Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur” cu medalie mai multor persoane: părintele Constantin George Ciocoiu, parohul Parohiei Sinaia 3; Nicolae Popescu, inspector-şef al ISU Prahova; lui Adrian Andrei, comandantul Detaşamentului de Pompieri Sinaia; Ion Ene, plutonier adjutant. De asemenea, Diploma „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor” a fost acordată Detaşamentului de Pompieri Sinaia şi inginerilor Gheorghe Sărăţeanu şi Cristian Claudiu Fălcescu, iar Distincţia de vrednicie cu chipul Maicii Domnului a fost acordată Marianei Miu Grigorescu.
Părintele protoiereu Grigore Melnic a adresat mulţumiri ierarhului, preoţilor şi credincioşilor prezenţi, iar pr. paroh Constantin George Ciocoiu şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, faţă de angajaţii Detaşamentului de Pompieri Sinaia, care sunt ctitorii locaşului de cult, şi faţă de ceilalţi binefăcători. În continuare, credincioşii au participat la Sfânta Liturghie, săvârşită de un sobor de preoţi, iar în cursul zilei s-au putut închina în Sfântul Altar.
Iniţial, acest locaş de cult avea statutul de capelă miliară, dar din anul 2013, când între ISU Prahova şi Arhiepiscopia Bucureştilor s-a încheiat un protocol, biserica şi-a schimbat destinaţia în biserică parohială care va deservi nevoile spirituale ale credincioşilor ortodocşi din partea de nord a oraşului Sinaia.