Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
O nouă promoție de muzeografi în Eparhia Craiovei
În Sala „Acad. Dinu G. Giurescu” a Bibliotecii Județene din Craiova a avut loc joi, 3 noiembrie, festivitatea de înmânare a diplomelor de muzeograf pentru a doua promoție de absolvenți a cursurilor de perfecționare organizate prin Fundația misionar-pastorală „Sfântul Nicodim” a Arhiepiscopiei Craiovei. La eveniment au participat Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, și reprezentanți ai Muzeului Olteniei și Bibliotecii Județene.
În cadrul acestui program, cursanții au fost inițiați în organizarea și valorificarea obiectelor de patrimoniu. Absolvenții au primit un certificat de absolvire recunoscut la nivel național de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și de Ministerul Educației Naționale, însoțit de un supliment descriptiv în care sunt menționate competențele profesionale dobândite, se arată pe mitropoliaolteniei.ro.
În deschiderea evenimentului de joi, diac. dr. Sorin Vulcănescu a subliniat importanța și obiectivul acestor cursuri în promovarea și organizarea obiectelor de patrimoniu din Arhiepiscopia Craiovei de personal autorizat.
În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a rostit un cuvânt de binecuvântare, în care i-a felicitat pe absolvenți și a evidențiat necesitatea profesiei de muzeograf pentru societatea contemporană. „Vă felicităm pe dumneavoastră, cei care ați absolvit cursurile. Aici ați fost învățați să prezentați obiectele de patrimoniu. Avem datoria de a arăta faptele înaintașilor noștri. Diploma primită astăzi vă oferă posibilitatea de a fi muzeografi pregătiți, care să-i introducă în sfera cunoașterii, a culturii și a civilizației noastre pe cei care doresc să viziteze muzeele noastre. (…) Din cele mai vechi timpuri, muzeul a fost o fascinație pentru om. În muzeu omul s-a întâlnit cu istoria, cultura și civilizația. Întotdeauna oamenii au apreciat muzeul și s-au străduit să-l îmbunătățească cu obiecte inedite. Muzeul rămâne un loc de întâlnire cu istoria. Muzeul este veriga de legătură dintre noi și strămoșii noștri”, a spus Mitropolitul Olteniei.
La finalul festivității, cei 26 de participanți au primit diplomele de absolvire și au mulțumit organizatorilor pentru desfășurarea acestor cursuri de perfecționare prin implicarea Arhiepiscopiei Craiovei.