De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
O nouă promoție de studenți teologi bucureșteni a depus jurământul de credință
Absolvenții promoției 2024 a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București au depus luni, 1 iulie, jurământul de credință față de Biserica Ortodoxă Română, la încheierea studiilor universitare. La festivitatea solemnă desfășurată la Palatul Patriarhiei au luat parte absolvenții programelor de licență și de masterat ale instituției de învățământ teologic, însoțitorii lor și cadrele didactice, fiind binecuvântați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a rostit cuvântul intitulat „Purtători de lumină, speranță și zel misionar”.
Cei 209 absolvenți din promoția 2024 ai celor patru programe de licență și zece programe de masterat ale Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București au participat, în prima zi a lunii iulie, la festivitatea de absolvire a studiilor universitare și postuniversitare. Momentul solemn a fost precedat de săvârșirea Sfintei Liturghii și a unei slujbe de mulțumire, în Biserica „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina”, Paraclis universitar, de către un sobor de preoți și diaconi, cadre didactice ale instituției de învățământ teologic superior.
La orele amiezii, absolvenții și-au îndreptat pașii către Palatul Patriarhiei, unde au trăit momente de aleasă bucurie. Evenimentul a fost deschis, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul”, de prof. dr. Laura Comănescu, prorector al Universității din București, care a transmis un mesaj de felicitare din partea conducerii instituției pe care o reprezintă. Adresându-se tinerilor absolvenți, prof. dr. Laura Comănescu a afirmat: „Este cel mai important eveniment din viața dumneavoastră de până acum. Finalizarea studiilor universitare reprezintă un drum nou în viață, reprezintă maturitatea deplină și un nou început pentru profesia sau menirea pe care v-ați ales-o. Ați absolvit o facultate deosebită, care v-a format ca oameni și care are un corp profesoral de mare valoare. Pot spune cu mândrie că ați absolvit cea mai bună Facultate de Teologie din țară. Peste tot pe unde veți merge, indiferent de drumul dumneavoastră în viață, să fiți mândri că sunteți absolvenți ai acestei instituții. După cum știți, Universitatea din București este o instituție de cultură adevărată, care își exprimă vocea în societatea românească și care formează profesioniști și, în același timp, oameni. Prin prisma funcției pe care o dețin, am fost la foarte multe festivități de deschidere sau de absolvire a anului universitar, dar aici sunt copleșită de emoții pentru că mă aflu pentru prima dată la o festivitate a Facultății de Teologie Ortodoxă. Privind părinții profesori și absolvenții adunați în această sală, îți dai seama că te afli în fața unei comunități adevărate, care va dăinui și după acest moment”.
În continuare, părintele lect. dr. Cosmin Pricop, decanul facultății bucureștene, a rostit un cuvânt de felicitare plecând de la cuvintele Mântuitorului, rostite la finalul Predicii de pe munte, despre îndeplinirea poruncilor Sale, care este asemănată cu construirea unei case pe temelii puternice: „Am hotărât să rămân la această învățătură a Domnului pentru simplul fapt că oferă libertatea de a alege și descrie fidel ambivalența vieții și existenței noastre, care oscilează între bine și rău, între întuneric și lumină. Ați ales atunci când ați decis să studiați teologia ortodoxă la cea mai importantă facultate de profil din România și veți alege și în acest moment, când absolviți studiile de licență și master la această instituție. Veți avea de ales, apoi, când viața își va urma cursul firesc și vor veni, pentru cei mai mulți dintre dumneavoastră, întemeierea unei familii, alegerea unui loc de muncă și așa mai departe. Nu pot decât să nădăjduiesc și să mă rog la Dumnezeu ca toate alegerile pe care le-ați făcut și le veți face să fie cele care conduc la o casă și la o viață cu temelia pe stâncă, iar nu pe nisip. Există și va exista mereu tentația construcției facile, superficiale, grăbite. Nu vă lăsați prinși în mrejele acestei utopii! Veți avea, poate, o reușită și o mulțumire de moment care nu vor dăinui. Alegeți mereu adevărul în locul neadevărului și demnitatea în detrimentul servilismului interesat. Alegeți munca grea, dar cinstită, în locul oportunismului și a fugii după câștig imediat. Nu încercați niciodată să păreți altceva decât sunteți, pentru că mai devreme sau mai târziu ceilalți vor realiza cine sunteți de fapt. Nu alergați după false titluri de glorie și nu vă decorați cu merite discutabile. Alegeți să fiți buni, pentru că lumea poate fi considerabil mai bună cu un minim de efort: un zâmbet, un salut, o vorbă bună, antidoturi la îndemână pentru lipsa bunului simț pe care o întâlnim peste tot. Aveți curajul și puterea să învățați de la cei mai buni dintre dumneavoastră și, mai mult decât toate cele spuse, nu uitați niciodată de Dumnezeu! Nu pentru că sunteți absolvenți de Teologie, ci pentru că sperăm, toți cei care am contribuit la formarea dumneavoastră în facultate, că dincolo de cursuri, seminare, lucrări, examene și note, v-am învățat cât am putut despre lucrarea și rânduiala lui Dumnezeu în lume și în viețile tuturor. Luați în primul rând asta cu dumneavoastră și construiți-vă casa, adică viața, pe cea mai sigură temelie, care este Dumnezeu. Va fi mult mai trainică și vă va împlini!”
Un cuvânt de mulțumire față de toți cei care au făcut posibilă această realizare a fost rostit și de Răducu Virgil Gherghe, șeful de an al studenților de la specializarea Teologie Pastorală și reprezentantul absolvenților. Aceștia au depus apoi, după tradiția școlilor teologice, jurământul de credință, făgăduind în fața lui Dumnezeu că în toată viața lor vor păzi și vor propovădui învățătura Sfintei noastre Biserici, vor păstra și vor apăra bunul nume al acestei instituții de înaltă cultură teologică, vor respecta legiuirile bisericești și vor rămâne în ascultare canonică față de ierarhia Bisericii Ortodoxe Române.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat apoi absolvenților cuvântul de binecuvântare intitulat „Purtători de lumină, speranță și zel misionar”. La final, Preafericirea Sa a primit din partea studenților un frumos buchet de flori și a acordat diplome onorifice de absolvire, cu plachete și medalii, șefilor de an și de promoție ai tuturor programelor de studii de licență și de masterat. Odată cu diplomele primite ulterior din partea cadrelor didactice, toți absolvenții Facultății de Teologie au primit și iconițe din partea Părintelui Patriarh Daniel.