În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
O nouă promoţie de teologi în misiunea Bisericii
Absolvenții studiilor de licență de la cele patru specializări (Pastorală, Didactică, Asistenţă Socială, Artă Sacră) ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti au depus ieri, 30 iunie, jurământul. Festivitatea de absolvire a promoţiei 2015 a avut loc la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou. Sfânta Liturghie şi slujba de Te Deum au fost săvârşite de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.
În finalul acestui an universitar, 208 absolvenţi ai celor patru specializări (Pastorală, Didactică, Asistenţă Socială, Artă Sacră) ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti au participat la festivitatea de depunere a jurământului. Ceremonia a fost precedată de Sfânta Liturghie şi slujba de Te Deum, săvârşite de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi profesori de teologie şi diaconi, în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, Paraclis Patriarhal. După rostirea Sfintei Evanghelii, ierarhul a reliefat legătura dintre trimiterea Sfinţilor Apostoli, al căror sobor a fost sărbătorit ieri, la propovăduirea Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos şi trimiterea tinerilor teologi la slujirea Bisericii. „Este nevoie ca să arătăm întotdeauna o disponibilitate maximă de a ne pune în slujba celor către care suntem trimişi, fiindcă, precum aţi auzit în Evanghelia de astăzi, suntem trimişi de Hristos ca să propovăduim oamenilor că s-a apropiat Împărăţia cerurilor şi să contribuim la vindecarea suferinţelor, mai ales morale, ale societăţii noastre, care adeseori este bolnavă, dacă nu chiar a şi intrat într-o perioadă de boală continuă. Or, numai Dumnezeu, prin rugăciunile noastre şi ale tuturor credincioşilor, poate să aducă mângâiere şi vindecare unei societăţi atât de complicate şi bolnave cum este societatea în care trăim”, a explicat Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.
După slujba de Te Deum, pr. prof. dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, a mulţumit Patriarhului României pentru binecuvântare şi purtarea de grijă, Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul pentru slujire, rectorului Universităţii din Bucureşti, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, pentru ajutorul acordat şi pentru prezenţă, şi i-a îndemnat pe proaspeţii absolvenţi ai studiilor de licenţă în teologie să fie „mult mai responsabili în a merge cu inimile deschise şi cu toată vigoarea tinereţii în misiunea Bisericii”.
Importanţa misiunii tinerilor teologi, a subliniat rectorul Universităţii din Bucureşti, constă în faptul că, datorită vocaţiei lor, dau o dimensiune spirituală întregii lucrări a Universităţii Bucureşti. „În ultima vreme, din păcate, mai ales în universităţile noastre, în universităţile europene şi nu numai, activitatea tinde să devină mult prea teoretică, mult prea intelectualistă, care uită de multe ori de dimensiunea aceasta umană foarte profundă dintre noi, dar şi dintre noi şi Dumnezeu. Misiunea pe care o aveţi este una deosebit de importantă, şi anume aceea de a vindeca sufletele. Îmi pare rău că într-un moment atât de festiv trebuie să spun şi acest lucru, şi anume că societatea noastră, în ultima vreme, este bolnavă de ură, de neînţelegere, de neîncredere, de prea mult scepticism; de aceea, cred că trebuie să vă luaţi foarte în serios această misiune. Nu este o meserie printre atâtea altele, sunteţi în momentul de faţă cei care sunteţi chemaţi de către noi toţi, care aveţi credit din partea societăţii, de a vă adresa sufletelor noastre, nu doar minţilor noastre, pentru a ne face să ne simţim iarăşi o societate, pentru a trăi împreună”, a precizat prof. univ. dr. Mircea Dumitru.
După depunerea jurământului, PS Părinte Varlaam Ploieşteanul le-a transmis absolvenţilor binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi le-a urat să se învrednicească a împlini jurământul depus înaintea lui Dumnezeu, deoarece societatea de azi este mult mai complexă în ceea ce priveşte postmodernitatea şi ideologiile seculariste şi ateiste, fapte care cer o permanentă pregătire teologică şi duhovnicească. „Oamenii, oricât ar fi de educaţi în spiritul acesta spre care se îndreaptă civilizaţia europeană, vor simţi mai devreme sau mai târziu nevoia după religios, după o relaţie personală cu Dumnezeu, iar dacă nu o vor găsi în Biserica în care au găsit Botezul, se vor orienta spre alte convingeri şi ideologii cu caracter religios. Astfel, misiunea voastră este una dificilă, dar pe cât este un lucru dificil de realizat în viaţa noastră, pe atât de mare este bucuria atunci când reuşim să îl împlinim”, a mai spus PS Varlaam Ploişeteanul.
Festivitatea de depunere a jurământului s-a încheiat cu un curs festiv care a avut loc în Amfiteatrul „Dumitru Stăniloae” din Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.