Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
O nouă promoţie de teologi la Cluj-Napoca
La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca s-a desfăşurat luni, 16 mai, festivitatea de absolvire a unei noi promoţii. Manifestările au început cu participarea la Sfânta Liturghie arhierească şi la un Te Deum oficiate de Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, în paraclisul facultăţii.
Festivitatea a continuat, în Auditorium Maximum (Colegiul Academic), în prezenţa Înalt Preasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, şi a PS Vasile Someşanul. În deschidere, IPS Andrei le-a vorbit absolvenţilor despre misiunea divină pe care ei o au în această lume, de a-L mărturisi pe Hristos: "Noi sperăm că Cel ce v-a chemat la momentul potrivit să faceţi Teologia, Cel ce v-a ales, nu voi L-aţi ales pe El, ci El v-a ales pe voi, va rândui să aduceţi roadă şi roada voastră să rămână". Astfel, "ne bucurăm de bucuria frăţiilor voastre, dar ceea ce aţi acumulat socotim noi că s-ar putea împărţi pe trei sortimente de calităţi, calităţile pe care un teolog le acumulează în şcoala de teologie, indiferent dacă e băiat sau fată, dacă va face preoţie sau va fi dascăl sau asistent social, pentru că tot slujirea lui Dumnezeu este într-o lume care are nevoie de Dumnezeu. Aceste calităţi s-ar putea împărţi în: cunoştinţe teologice, calităţi duhovniceşti şi calităţi legate de experienţa de viaţa pastorală. Aceste calităţi sunt necesare oricărui tânăr care porneşte să cucerească lumea în numele Domnului Iisus Hristos", a arătat IPS Andrei. 200 de absolvenţi Alături de tinerii absolvenţi au fost părinţii, apropiaţii şi cadrele profesorale care i-au îndrumat în timpul anilor de studii, în frunte cu decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. În cadrul festivităţii, Corala "Psalmodia Transylvanica", dirijată de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, a susţinut un moment artistic, interpretând cântări pascale. Cursul final al absolvenţilor acestei instituţii de învăţământ teologic a fost susţinut de pr. lect. univ. dr. Dorel Man, care le-a vorbit absolvenţilor despre importanţa pastoraţiei faţă de persoanele cu adicţii. S-a citit catalogul pentru ultima dată, au urmat discursurile reprezentanţilor fiecărei secţii şi a şefului de an, după care a fost predată cheia următoarei generaţii a facultăţii. Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă a spus despre promoţia din acest an că a dat dovadă de multă sârguinţă, atât în ce priveşte pregătirea teoretică, dar şi în privinţa implicării responsabile în programele misionare: "Cei din Teologia Pastorală credem că sunt nişte firi responsabile. Sper ca pe viitor episcopiile pe care noi le deservim să găsească între aceştia candidaţii pe care noi îi pregătim la Teologie. Specializările celelalte au, de asemenea, absolvenţi care au asumat meritoriu atât responsabilităţile de pregătire educaţională şi formativ-duhovnicească, cât şi desfăşurarea unor activităţi specifice, prin care ei să dea mărturie şi prin care să dobândească cunoştinţele practice necesare". Din promoţia 2011 a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au făcut parte 200 de absolvenţi din cele patru secţii: Teologie Pastorală, Teologie Didactică, Teologie Asistenţă Socială şi Teologie Artă Sacră.