Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
O nouă raclă pentru moaștele Sfântului Irodion de la Lainici, la Mănăstirea Pasărea
Tezaurul sacru al Mănăstirii Pasărea din județul Ilfov s-a îmbogățit prin primirea unui fragment din cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici. În Duminica a 17-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a vizitat vatra monahală situată la răsărit de Capitală, unde a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba de sfințire a noii racle care adăpostește fragmentul din cinstitele moaște, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul au făcut parte părintele protosinghel Vasile Pîrjol, starețul mănăstirii ilfovene Cernica; părintele protosinghel Justin Bulimar, starețul mănăstirii bucureștene Plumbuita; părintele protopop Ioan Bondar de la Protoieria Ilfov Sud, precum și alți preoți și diaconi.
În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea pasajului evanghelic duminical, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit aspectele semnificative ce reies din textul scripturistic, evidențiind învățături principale ale acestuia.
„Din Evanghelia de astăzi învățăm câteva lucruri deosebit de importante. În primul rând trebuie să reținem că Mântuitorul, Care a fost trimis către oile cele pierdute ale casei lui Israel, a vorbit ucenicilor de bucuria care se face pentru întoarcerea unui păcătos. Vorbind despre cele 100 de oi din care una s-a pierdut, arată că păstorul cel bun le lasă pe cele 99 în staul și merge în căutarea oii rătăcite. La fel a vorbit despre drahma cea pierdută și bucuria recuperării ei. Domnul Hristos a adresat tuturor această chemare de a deveni fii ai lui Dumnezeu. Într-un cunoscut pasaj scripturistic, Sfântul Ioan Botezătorul spune că și din pietre Dumnezeu poate ridica fii ai lui Avraam, pentru a-i mustra pe cei care se mândreau cu obârșia lor, ceea ce înseamnă că nu doar simpla descendență dintr-un neam ne conferă starea de fii ai lui Dumnezeu. Sfântul Ioan Evanghelistul spune: «Întru ale Sale a venit, dar ai Săi nu L-au primit. Și celor câți L-au primit, care cred în numele Lui, le-a dat putere ca să se facă fii ai lui Dumnezeu». Așadar, cea mai importantă învățătură a acestei Evanghelii este modul în care putem dobândi starea de fii ai lui Dumnezeu, nu prin descendența de neam, ci prin credință și prin urmarea cuvintelor Mântuitorului. Totodată, învățăm cât de importantă este credința stăruitoare, totală și puternică, despre care ne relatează în chip special Evanghelia de astăzi, dar și alte pagini din Sfânta Scriptură. Cu alt prilej, Domnul Hristos S-a întâlnit la Capernaum cu un ofițer roman, și acela păgân, ca și femeia din Evanghelia acestei duminici. Și acela a avut atâta smerenie și credință, încât a mărturisit înaintea Domnului că nu este vrednic să-L primească pe Mântuitorul în casa Sa. Impresionat de credința acestui ofițer străin de tradiția poporului ales, Iisus a exclamat: «Nici în Israel nu am văzut atâta credință!». Și sluga lui, ca și fiica acestei femei s-au tămăduit în ceasul acela”, a subliniat Preasfinția Sa.
Totodată, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a arătat legătura dintre Mănăstirea Pasărea și Sfântul Cuvios Irodion, ale cărui cinstite moaște au fost primite cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și prin bunăvoința Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, de la Mănăstirea Lainici: „Acest Sfânt Cuvios este unul dintre cei trei sfinți odrăsliţi de cetatea Bucureștilor și a fost călugăr la Mănăstirea Cernica, în ultimii ani ai slujirii ca stareț a Sfântului Calinic. Era nelipsit de la biserică, vorbea puțin, căuta și urma pacea. La Mănăstirea Pasărea, starețul Calinic al Cernicăi, împreună cu ucenicii săi, printre care se afla, cel mai probabil, și călugărul Irodion, a venit deseori la această mănăstire. Maica stareță a manifestat această râvnă pentru a aduce un fragment din moaștele Sfântului Irodion și a reușit, pentru rugăciunile soborului acestei mănăstiri, ale celui de acum și ale celui de altădată, ale celor care s-au mutat din această lume, dar care sunt mai departe prieteni și rugători ai Mănăstirii Pasărea”.
După Sfânta Liturghie, soborul de slujitori în frunte cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat slujba de sfințire a raclei din argint în care este așezată părticica din sfintele moaște, la finalul căreia ierarhul a transmis un mesaj de binecuvântare și de felicitare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel stareței mănăstirii, stavrofora Mihaela Costache, și obștii așezământului monahal pentru râvna cu care viețuitoarele se nevoiesc, dar și pentru numeroasele osteneli depuse în amenajarea și întreținerea complexului mănăstiresc.
La final, doi dintre principalii binefăcători ai vetrei monahale au primit din partea conducerii mănăstirii câte o icoană. Astfel, domnului George Becali i-a fost dăruită o icoană cu chipul Sfântului Irodion de la Lainici, iar primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol, a primit o icoană cu chipul Maicii Domnului cu Pruncul.