La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
O noua raclă pentru moaştele Sfântului Mina
Noua raclă cu moaştele Sfântului Mare Mucenic Mina de la Biserica Sf. Mina – Vergu, Bucureşti, a fost sfinţită astăzi, 9 noiembrie 2011, de Patriarhul României. Slujba a fost oficiată în Paraclisul istoric din reşedinţa Patriarhală.
În cuvântul de invaţătură, Preafericirea Sa a arătat responsbilitatea care trebuie să o avem în cinstirea adusă sfintelor moaşte. "Este pentru noi o bucurie că putem cinsti după cuviinţă moaştele sfinţilor, mai ales cele ale martirilor, pentru că, aşa cum s-a spus în rugăciunea alcătuită special pentru sfinţirea raclei şi care sperăm că va intra în Molitfelnic, avem datoria şi bucuria de a înfrumuseţa această cinstire a sfinţilor şi prin racle mai frumoase. Cele care au fost mai modeste sau cele care au fost făcute din lemn acum se înnoiesc pentru că vom da seama de libertatea pe care o avem în exprimarea credinţei. În timp de prigoană nu s-a putut totdeauna desfăşura cultul de cinstire a sfinţilor în toată frumuseţea lui, dar când suntem liberi, responsabilitatea noastră este mai mare. Nimeni nu va rămâne sărac pentru că a îmbogăţit patrimoniul Bisericii cu racle foarte frumoase. Sfinţii ne ajută, ne ocrotesc şi ne iubesc şi simt iubirea noastră pentru ei şi răspund cu iubirea lor ocrotitoare pentru noi", a subliniat Preafericirea Sa.