Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
O nouă raclă pentru moaştele Sfintei Ecaterina la o parohie bucureşteană
În ziua cinstirii Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, biserica Parohiei „Buna Vestire”-Giuleşti din Protopopiatul Sector 6 Capitală şi-a sărbătorit, printr-un buchet de evenimente liturgice, al doilea hram. Punctul central al manifestărilor prilejuite de sărbătoarea parohiei a fost constituit de sfinţirea unei noi racle în care este aşezat un fragment din cinstitele moaşte ale sfintei ocrotitoare şi de săvârşirea Sfintei Liturghii de către Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de slujitori.
Credincioşi şi pelerini au participat joi, 25 noiembrie, la sărbătoarea hramului Parohiei „Buna Vestire”-Giuleşti, comunitate aşezată şi sub ocrotirea Sfintei Muceniţe Ecaterina. Manifestările liturgice prilejuite de acest important eveniment din viaţa parohiei au debutat în ajun prin săvârşirea slujbei Vecerniei cu Litia.
În ziua hramului, parohienii s-au bucurat de prezenţa Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a sfinţit noua raclă în care se păstrează un fragment din cinstitele moaşte ale sfintei ocrotitoare a parohiei, Muceniţa Ecaterina, primite în dar de la Mănăstirea Comana din judeţul Giurgiu, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi prin bunăvoinţa Preasfinţitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului. Această nouă raclă a fost executată cu multă măiestrie, din argint, la Atelierele Patriarhiei Române, fiind împodobită şi cu o icoană a Sfintei Ecaterina.
În continuare, Preasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, din care au făcut parte părintele Costel Burlacu, protopop al Protoieriei Sector 6 Capitală; părintele paroh Lucian Gheorghe, precum şi ceilalţi slujitori ai parohiei.
După citirea pasajului evanghelic rânduit, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a reliefat faptul că renunţarea la cele lumeşti, chiar la viaţa pământească, şi primirea morţii muceniceşti au reprezentat o virtute întâlnită în rândul tuturor claselor sociale, bucuria mărturisirii lui Hristos fiind semnul unei înalte înţelepciuni.
„În perioada persecuţiilor, începută odată cu crudul şi nedreptul împărat Nero, foarte mulţi fii ai Bisericii care au descoperit înţelesurile adânci ale Evangheliei au mărturisit prin sânge credinţa lor în Mântuitorul Hristos. Aceşti foarte mulţi martiri, cărora nu le ştim numărul exact, au fost oameni diferiţi: credincioşi simpli care au văzut în învăţătura Evangheliei Mântuitorului calea de a afla bunătăţi netrecătoare în locul celor vremelnice, care trec şi pe care unii nu le pot dobândi; au fost apoi mărturisitori ai credinţei din diferite clase sociale, chiar soţii ale împăraţilor, oameni nobili care şi-au pierdut avuţiile, au fost exilaţi şi trimişi departe, în ocne, până la sfârşitul vieţii lor; alţii au mărturisit după lungi perioade de temniţă. Unii au fost chinuiţi mai mult, iar alţii au trecut prin moartea numită «uşoară» a decapitării. Între aceştia găsim şi oameni foarte învăţaţi, cum îi descoperim şi în paginile Sfintei Evanghelii. Ne amintim de dregătorul bogat din Evanghelie care a venit la Hristos cu idei înalte, filosofice, pentru că filosofia este iubirea de înţelepciune. Între aceşti sfinţi filosofi, înţelepţi, cărturari se numără şi Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina”, a spus Preasfinţia Sa.
De asemenea, ierarhul a subliniat faptul că, prin viaţa sa, sfânta pomenită a dat dovadă de o şi mai înaltă înţelepciune decât toată ştiinţa lumească pe care o dobândise, fiind un model de urmat pentru toţi creştinii: „Sfânta Ecaterina este cunoscută ca o iubire de înţelepciune, ocrotitoare a familiilor, a celor care studiază, dar mai ales ne învaţă pe toţi cât de importantă este mărturisirea pentru Mântuitorul Hristos, mai ales când ea vine de la o persoană foarte cunoscută şi cu atât de multă ştiinţă de carte. Pomenirea ei îi îndeamnă pe toţi iubitorii de înţelepciune să-i apropie pe oameni de Biserică”.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a adresat un mesaj de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, felicitându-i pe părintele paroh şi pe ceilalţi slujitori, dar şi pe alţi miluitori care au contribuit la îmbogăţirea tezaurului sacru al parohiei cu racla în care se păstrează moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina. La rândul său, părintele paroh Lucian Gheorghe i-a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru aprobarea aducerii cinstitelor moaşte în biserica parohiei, Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru slujire şi pentru bogatul cuvânt de învăţătură, subliniind faptul că, deşi iniţial biserica parohială a avut doar hramul Bunei Vestiri, credincioşii au avut dintotdeauna evlavie la Sfânta Ecaterina, motiv pentru care biserica a fost aşezată şi sub ocrotirea sa spirituală.