La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
O nouă şedinţă a Comisiei Mixte Guvern - Patriarhie
▲ Comisia Mixtă Guvern - Patriarhie a convenit să promoveze o iniţiativă legislativă pentru acordarea eşalonată de despăgubiri unităţilor cultelor religioase, pentru clădirile preluate de către regimul comunist şi care în prezent nu mai există ▲
La Reşedinţa patriarhală din Bucureşti, a avut loc ieri, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, o nouă şedinţă de lucru a Comisiei Mixte Guvern - Patriarhie, formată din reprezentanţi ai Guvernului României şi ai Bisericii Ortodoxe Române. La şedinţă a participat şi domnul Cristian David, ministrul Internelor şi Reformei Administrative, informează Biroul de Presă al Patriarhiei Române. În timpul şedinţei, reprezentanţii Guvernului au precizat faptul că, în urma analizei la nivelul Executivului, s-a stabilit că, având în vedere statutul juridic al Patriarhiei Române de instituţie de drept privat de utilitate publică, responsabilitatea soluţionării cererilor de retrocedare formulate pentru o suprafaţă de aproximativ 4 500 mp din terenul destinat construirii Ansamblului Arhitectural „Catedrala Mântuirii Neamului“ revine Statului prin Ministerul Economiei şi Finanţelor. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat faptul că legea pentru construirea viitoarei catedrale nu prevede o astfel de obligaţie pentru Patriarhia Română, care are responsabilitatea construirii acesteia cu sprijinul autorităţilor centrale şi locale. Comisia Mixtă Guvern - Patriarhie a convenit la promovarea unei iniţiative legislative pentru acordarea eşalonată de despăgubiri unităţilor cultelor religioase pentru clădirile preluate de către regimul comunist în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989 şi care nu mai există în natură în prezent, fiind demolate. S-a apreciat că un astfel de act legislativ va înlătura discriminarea la care sunt supuse în prezent cultele religioase, în comparaţie cu alţi foşti proprietari. De asemenea, Comisia Mixtă Guvern - Patriarhie şi ministrul Cristian David au analizat mai multe propuneri administrative de corectare a trecerii abuzive a unor proprietăţi bisericeşti (cimitire parohiale şi mănăstireşti, lăcaşuri de cult şi case parohiale cu terenul aferent, troiţe etc.) în inventarul domeniului public de către Consiliile locale dintr-o serie de localităţi din unele zone ale ţării. În cadrul şedinţei, au mai fost făcute informări asupra stadiului unor iniţiative legislative aflate în curs de legiferare şi s-au luat în discuţie propuneri ale Patriarhiei Române de îmbunătăţire a cadrului legislativ stabilit prin Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, rolul spiritual, educaţional, social-caritabil, de parteneri sociali şi factori ai păcii sociale al cultelor.