Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
O nouă serie de cursuri de muzeograf în Arhiepiscopia Craiovei
Cursurile autorizate de muzeograf din Arhiepiscopia Craiovei, pentru cea de-a doua grupă de participanți, au început vineri, 14 ianuarie. Cursurile, organizate de Fundația pastoral-misionară „Sfântul Nicodim” din Craiova, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, se vor desfășura timp de 3 luni, în perioada 14 ianuarie - 15 aprilie 2022. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu a subliniat importanţa acestor cursuri și misiunea lor. „Aceste cursuri sunt unice în ţară. Suntem primii care realizăm aceste cursuri în Biserica noastră Ortodoxă şi ne dorim ca în continuare să devină o tradiţie şi nădăjduim ca să fie aici, la Craiova, o şcoală de muzeografi. Din punct de vedere cultural, nu cred că este cineva mai bogat decât românul ortodox. Aici s-au plămădit valorile perene ale culturii şi civilizaţiei noastre româneşti. De când s-a format poporul român, limba română şi până astăzi, generaţii de generaţii au strâns, au agonisit şi au lăsat această moştenire frumoasă, sfântă şi binecuvântată. Pe aceasta noi dorim să o prezentăm atât celor din ţară, cât şi celor din străinătate care vin să ne viziteze, şi să le arătăm că în zona noastră, în partea noastră de Oltenia au fost oameni cu o cultură avansată, cu un grad de civilizaţie înalt”, a subliniat Mitropolitul Olteniei.
Cea de-a doua serie de cursanți este formată din 26 de persoane din cadrul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova.
Cursurile se adresează tuturor persoanelor interesate de o carieră în domeniul muzeologiei, personalului muzeelor sau al altor instituții care au nevoie de certificare. Absolvenții vor primi un certificat de absolvire și un supliment descriptiv în care vor fi trecute competențele profesionale dobândite la finalul cursului, recunoscute la nivel național de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și de Ministerul Educației Naționale. Modulul este structurat în trei părți: teoretică, practică și evaluare.
Partea teoretică a cursului se va desfășura în format online, din pricina restricțiilor și a măsurilor luate în contextul pandemiei. Dacă situația sanitară o va permite, partea practică se va desfășura la Muzeul Olteniei, cu prezență fizică.