Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
O nouă teză de doctorat despre Sfântul Simeon Noul Teolog la Craiova
La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova a avut loc marți, 11 iunie, susținerea publică a tezei de doctorat cu tema „Trăirea harului dumnezeiesc în teologia și viața Sfântului Simeon Noul Teolog”, prezentată de teologul Alexandru Roibu.
Evenimentul a avut loc în cadrul Școlii doctorale de teologie „Sfântul Nicodim” a Universității din Craiova și s-a desfășurat în prezența comisiei formate din pr. conf. dr. Constantin Băjău, în calitate de președinte; pr. prof. dr. Picu-Nelu Ocoleanu, coordonator științific al tezei; pr. prof. dr. Ștefan Buchiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București; pr. prof. dr. Ciprian-Iulian Toroczkai, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu; și pr. prof. dr. Vasile Vlad, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad. În urma susținerii referatelor și a sesiunii de întrebări, comisia i-a conferit candidatului titlul științific de doctor în domeniul Teologie.
În prezența Părintelui Mitropolit Irineu, a părintelui conf. dr. Adrian Ivan, decanul facultății, și a membrilor comisiei, teologul Alexandru Roibu a depus jurământul de credință și a mulțumit tuturor celor care i-au fost alături în finalizarea studiilor doctorale.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a adresat un cuvânt de felicitare pentru susținerea publică a tezei de doctorat: „Pentru mine este o bucurie deplină astăzi să avem un doctorand care a finalizat cursurile de pregătire pentru teza de doctorat. Încununarea acestor cursuri este teza de doctorat. Prin teza de doctorat a domnului Roibu se va îmbogăți și mai mult facultatea noastră de teologie. Reprezintă o bucurie și un moment fericit că aceste lucruri se petrec în Biserica noastră, ceea ce arată lucrarea Duhului Sfânt, Cel care este Învățătorul suprem și Dătătorul de cunoaștere și de învățătură”.