În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
O radiografie a vieţii sociale, economice şi turistice a Braşovului din 1891
Pasionaţii de istorie şi turiştii care vor să cunoască mai bine Braşovul au la dispoziţie începând din această săptămână un ghid turistic intitulat „Noul Călăuz al Streinului prin Braşov şi Regiunea Dimprejur“ apărut în anul 1891 şi reeditat în cadrul proiectului „Biblioteca Istorică a Braşovului“. Ediţia a fost coordonată de istoricul Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judeţean de Istorie, şi de Bogdan Florin Popovici, director al Arhivelor Naţionale, filiala Braşov.
„Acest ghid turistic este o sursă obligatorie pentru că este, putem spune, o radiografie a vieţii nu doar turistice a Braşovului, ci şi a vieţii sociale, economice şi este o perioadă foarte interesantă din istoria noastră pentru că, din punctul meu de vedere, la anul 1891, Braşovul trecea, într-un fel, din perioada medievală la statutul unui oraş modern. Am completat acest ghid turistic cu câteva zeci de imagini, din dorinţa de a arăta că în acea perioadă instituţiile publice din Braşov îşi iau în serios menirea de a lăsa o moştenire istorică generaţiilor care vor urma“, a precizat istoricul Nicolae Pepene, citat de Agerpres.
„Putem vedea ce nivel de documentare, ce pretenţii ridicate aveau braşovenii de altădată, atunci când realizau un ghid turistic. Şi iarăşi un lucru foarte bun, ceea ce spune foarte mult despre valoarea Braşovului istoric, este faptul că, cu acest ghid din anul 1891, ne putem plimba prin oraşul vechi descoperind că, din fericire, s-au schimbat foarte puţine lucruri, că odată cu acest ghid, la sfârşitul secolului al XIX-lea descoperim şi o mentalitate a braşovenilor de a respecta şi de a conserva moştenirea istorică“, a subliniat directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov. Ediţia ghidului turistic de la 1891 oferea detalii despre oraş, „preumblări“ şi excursii prin regiunea din jurul oraşului, în satele şi târgurile din Ţara Bârsei, în munţi, în localităţile româneşti de la graniţă, cum sunt Predeal, Azuga, Buşteni, Sinaia, până la hoteluri, cafenele, restaurante, taverne de bere şi vin, institutele de bancă, de schimb, instituţiile mai înalte de învăţământ, teatru, muzică, colecţii, prăvălii, autorităţile publice, reclame şi anunţuri de epocă. Ghidul în original, un singur exemplar, se află la Arhivele Statului filiala Braşov.