În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
O reparaţie morală şi o necesitate practică
În legătură cu informaţiile apărute în mass-media referitoare la intenţia Guvernului României de a trece unele imobile din folosinţa Bisericii Ortodoxe Române în proprietatea acesteia, Patriarhia Română precizează:
Această acţiune este de fapt aplicarea Legii nr. 239/2007 şi reprezintă un act de dreptate şi o reparaţie morală pentru proprietăţile şi imobilele bisericeşti confiscate în timpul regimului comunist din România, precum şi pentru bisericile demolate sau cele care au avut de suferit în urma unor proiecte de sistematizare şi de modernizare realizate în acea perioadă de tristă amintire din istoria poporului român. La majoritatea acestor imobile care vor trece din folosinţă în proprietate este nevoie de lucrări de consolidare şi restaurare, iar între condiţiile pentru obţinerea de fonduri europene se numără şi titlul de proprietate asupra acestora. Clădirea în care a funcţionat Camera Deputaţilor a fost dată în folosinţa Patriarhiei Române în anul 1997 într-o stare precară care necesită realizarea unor lucrări urgente de consolidare a structurii de rezistenţă şi a acoperişului. Imobilul, în prezent Palatul Patriarhiei, este un monument de artă construit în anul 1908 pe terenul Mitropoliei Ţării Româneşti în urma demolării unor clădiri ale Mitropoliei. În Palatul Patriarhiei funcţionează acum o parte din Administraţia patriarhală şi Centrul de presă BASILICA al Patriarhiei Române şi sunt organizate numeroase activităţi bisericeşti, culturale, educaţionale şi misionare cu caracter naţional şi internaţional. Unele spaţii din această clădire au ca destinaţie organizarea unor expoziţii şi colecţii de artă cu obiecte religioase care aparţin Bisericii Ortodoxe Române. Responsabilitatea reparaţiei şi întreţinerii clădirii, inclusiv plata utilităţilor, revine Patriarhiei Române. În prezent, Patriarhia Română finalizează proiectul şi documentaţia tehnică pentru ample lucrări de consolidare şi restaurare a edificiului care trebuie depuse până la 1 noiembrie 2010 pentru accesarea de fonduri europene. În acest sens, statutul de proprietar al Patriarhiei Române asupra clădirii este strict necesar şi reprezintă o condiţie pentru aprobarea fondurilor europene necesare lucrărilor care urmează să fie executate. În concluzie, aplicarea Legii nr. 239/2007 de către Guvernul României este o expresie a coresponsabilităţii şi cooperării dintre Stat şi Biserică în folosul societăţii româneşti de astăzi.