De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
O şansă pentru o viaţă nouă
Misiunea socială „Diaconia“ a Mitropoliei Basarabiei continuă şi în acest an proiectul „O şansă pentru o viaţă nouă“, al cărui scop este prevenirea şi combaterea consumului de droguri şi alcool. „Diaconia“ derulează şi alte proiecte social-filantropice prin care se doreşte renaşterea virtuţilor creştine.
De curând, elevii claselor a VIII-a şi a XII-a de la Liceul „George Călinescu“ din Chişinău au fost informaţi despre situaţia alcoolismului în Republica Moldova şi despre daunele consumului de alcool asupra sănătăţii şi a familiei, precizează diaconia.md. Întâlnirile dintre echipa de formatori a „Diaconiei“ şi tineri au caracterul unor dezbateri pentru ca astfel temele abordate să fie cât mai responsabilizatoare şi educative. „A fost o lecţie interesantă, datorită căreia am învăţat multe lucruri utile şi am înţeles că trebuie să evităm drogurile“, a menţionat elevul Eugen Spirlicenco. De asemenea, Dumitru Preda, un alt elev, a spus că lecţia l-a îndemnat să facă doar lucruri bune şi ar mai dori să participe la astfel de activităţi.
Proiectul „O şansă pentru o viaţă nouă“ face parte dintr-un program mai amplu, „Cooperarea transfrontalieră pentru o viaţă fără droguri“, derulat în parteneriat cu Fundaţia „Solidaritate şi speranţă“ din Iaşi. Din anul 2011, când a fost lansat programul, Misiunea socială „Diaconia“ a Mitropoliei Basarabiei a înfiinţat trei centre de reabilitare pentru victimele traficului şi consumului de alcool sau droguri (Chişinău, Leova şi Orhei) şi au fost informaţi tineri din 20 de instituţii de învăţământ.
Programul „Cooperarea transfrontalieră pentru o viaţă fără droguri“ vizează reducerea cererii pe piaţa drogurilor, prevenirea traficului şi consumului de alcool şi droguri, formarea unei reţele primare de intervenţie comunitară, precum şi iniţierea şi dezvoltarea unui program specializat de reabilitare pentru victimele traficului şi consumului de alcool sau droguri. Pentru prevenirea consumului de droguri sau alcool sunt implicaţi, pe lângă echipa „Diaconia“, copii şi tineri, iar pentru acţiunea de conştientizare a membrilor comunităţilor sunt implicaţi medici, preoţi, poliţişti, asistenţi sociali, care pot organiza sesiuni de formare sau pot derula programe de reabilitare pentru victimele traficului şi consumului de droguri sau alcool. Conform datelor statistice oferite de către Ministerul Sănătăţii, anual în Basarabia se înregistrează circa 48.000 de persoane afectate de alcoolism cronic. În cadrul unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cetăţenii Republicii Moldova sunt cei mai mari băutori din lume, aceştia consumă anual 18,2 litri de alcool pur pe cap de locuitor, faţă de media mondială de 6,1 litri.
Pe lângă acest amplu program social-filantropic, Misiunea „Diaconia“ a Mitropoliei Basarabiei derulează şi alte proiecte social-filantropice prin care se luptă împotriva sărăciei, a minimalizării poverilor bolilor, a sporirii oportunităţilor de angajare şi încredere a membrilor comunităţii unul în celălalt, dar mai ales a renaşterii virtuţilor creştine.