De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
O săptămână la Filioara
Un grup de tineri din Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) - filiala Iaşi a dovedit că bucuria nu stă în a o aştepta ca dar de la ceilalţi, ci în a o dobândi prin rodul muncii. Aşa a luat naştere ideea unei tabere la Filioara, un sat din apropierea oraşului Târgu Neamţ, în sprijinul căreia a venit preotul paroh Dumitru Irina.
Încă din anul 2002 aceşti tineri parcurg treptele unor bucurii duhovniceşti ce vin din implicarea concretă în lucrarea Bisericii. În tabăra de anul acesta, care a avut loc în perioada 31 iulie - 6 august, s-a simţit un suflu nou. Pe lângă activităţile din anii trecuţi care s-au repetat, s-a avut în vedere o îmbinare a activităţilor ce aveau ca scop slujirea aproapelui cu cele de încurajare a voluntarilor de a se cunoaşte între ei şi pe ei înşişi. Astfel, atelierele organizate s-au îmbinat cu jocurile educative, voluntarii având ocazia să întâlnească personalităţi din regiune, precum poetul Gheorghe Simon, dr. Nicoleta Armanu, dr. Mihaela Antohe, care le-au împărtăşit din experienţa, cunoştinţele şi gândurile lor. Studenţii au întreprins şi plecări pe teren, unde cei care frecventează cursurile facultăţii de medicină din Iaşi au oferit asistenţă medicală gratuită la aproximativ 160 de bătrâni din comunităţile Filioara, Agapia, Văratec, Vânători, Ghindăoani şi copiilor de la Şcoala Specială Târgu Neamţ. De asemenea, voluntarii s-au întrecut în cadrul concursului de bătut toaca şi s-au bucurat de frumuseţea unui moment deosebit trăit în clopotniţa de lemn a bisericii din parohia Filioara în sfat de suflet cu părintele Nicodim Petre şi cu părintele paroh Dumitru Irina. Tabăra a fost înfrumuseţată cu un scurt pelerinaj la Mănăstirea Văratec şi o seară minunată în jurul unui foc de tabără. Astfel, tabăra de anul acesta s-a dovedit nu numai un prilej de a oferi cu bucurie dar de jertfă, răbdare şi timp, ci şi unul de a câştiga îndoit bucurie duhovnicească, cunoaştere, experienţă, credinţă, prietenie, profunzime în trăirea Ortodoxiei. (Cristina Raluca Curelaru)