De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
O sută de ani de la zidirea bisericii din Ciocăneşti
De curând, Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din localitatea Ciocăneşti, comuna Dioşti, judeţul Dolj, a împlinit un secol de existenţă. Cu acest prilej, părintele paroh Bibian Bălan împreună cu enoriaşii săi au organizat mai multe manifestări festive. Astfel, cu ocazia praznicului Adormirii Maicii Domnului, după săvârşirea Sfintei Liturghii, a fost oficiată slujba de Pomenire a ctitorilor bisericii şi s-au depus flori la mormintele acestora. Au fost ţinute mai multe prelegeri comemorative de către fiii satului. La eveniment au participat numeroşi credincioşi din parohie şi din localităţile învecinate, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale. La finalul manifestărilor, cei prezenţi au fost invitaţi la o agapă frăţească, organizată de biserică.
Cu privire la semnificaţia acestui eveniment pentru parohie şi credincioşi, Bibian Bălan a spus: "Am încercat să punctăm prin acţiunile noastre importanţa pe care a avuto şi o are biserica în viaţa satului Ciocăneşti, care, iată de ce, de o sută de ani, străjuieşte necontenit în mijlocul nostru. Împreună cu Consiliul Parohial am hotărât să aniversăm acest moment cu ocazia praznicului Adormirii Maicii Domnului, pentru ca Sfânta Fecioară să vegheze la sănătatea şi mântuirea noastră. Aducem totodată mulţumire fiilor satului şi tuturor celor care ne-au călcat pragul la ceas aniversar, precum şi tuturor ostenitorilor ce au contribuit la înfrumuseţarea şi reconsolidarea bisericii". Anul acesta, la fiecare Sfântă Liturghie, vor fi pomeniţi toţi cei care au contribuit activ la viaţa parohiei şi la restaurarea bisericii. Parohia Ciocăneşti se găseşte la aproximativ 20 de kilometri distanţă de oraşul Craiova, pe ruta Caracal. Actualul lăcaş de cult a fost ridicat la începutul anului 1910, prin osteneala credincioşilor din comună. Catapeteasma bisericii este sculptată în lemn de stejar masiv de către cunoscutul artist C.M. Babic şi datează din anul 1909. Pictura interioară a fost restaurată ultima dată în anul 1996, la iniţiativa actualului preot paroh Bibian Bălan. Tot în acest an s-au mai executat şi ample lucrări de restaurare şi reconsolidare ale exteriorului. Actualmente se lucrează la finalizarea gardului împrejmuitor al bisericii şi terenului aferent ei.