În Duminica a 30‑a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Halânga, Protopopiatul Drobeta, unde a săvârșit Sfânta
O tradiţie a cercetării celor în suferinţă
Bolnavii cu afecţiuni psihice, internaţi la Spitalul Orăşenesc Turceni, judeţul Gorj, au primit alimente din partea Societăţii Ortodoxe Naţionale a Femeilor Române (SONFR), filiala Craiova. Activitatea a avut loc marţi, 28 august, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.
Vizitarea bolnavilor de la Turceni de către membrele SONFR face parte dintr-o tradiţie mai veche. "De zece ani mergem la aceşti bolnavi pentru a-i vizita şi a-i mângâia în suferinţa lor. Vorbim de o categorie specială de pacienţi şi tocmai de aceea au nevoie de atenţia noastră, de dragoste, de rugăciunile noastre şi nu în ultimul rând de darurile date prin bunăvoinţa oamenilor cu suflet mare", a spus Adriana Bursuc, preşedinta SONFR Craiova. La începutul întâlnirii, preotul capelan Petre Buşe, de la spitalul din Turceni, a rostit o rugăciune de binecuvântare a alimentelor. De fiecare dată emoţionante, întâlnirile cu bolnavii de la Turceni sunt socotite de voluntarii de la SONFR un mijloc de a comunica cu Dumnezeu prin aproapele aflat în suferinţă. "Pentru noi e o mulţumire deosebită faptul că nu doar le ducem aceste daruri, ci că ei simt că suntem alături de ei, că ne rugăm şi ne pasă de durerea lor. Deşi au aceste probleme de sănătate, au ajuns să ne cunoască, ne-am familiarizat, de fiecare dată ne strigă, ne vorbesc ca unor prieteni de suflet, ne mărturisesc din suferinţele lor, iar noi încercăm să îi liniştim, atât cât stă în putinţa noastră", a explicat preşedinta SONFR Craiova. La rândul său, preotul capelan şi-a manifestat recunoştinţa faţă de binefăcătoarele celor bolnavi. "Mulţumim tuturor celor care ne-au adus această bucurie şi care în mod constant ajung în parohia noastră, în special la Spitalul de Psihiatrie, unde orice dar este binevenit, fiind de mare ajutor pacienţilor. Prin aceste gesturi arătăm că nu îi părăsim şi că suntem mereu în mijlocul lor", a spus preotul Buşe. Rugăciunea pentru cei bolnavi În încheiere, preotul Petre Buşe a ţinut un scurt cuvânt de învăţătură, arătând folosinţa rugăciunilor pentru cei aflaţi în suferinţă. "Când ne aflăm în mijlocul bolnavilor, împlinim cuvântul Sfintei Evanghelii a Mântuitorului Nostru Iisus Hristos care spune "Bolnav am fost şi M-aţi cercetat". Dacă nu căutăm spre suferinţa aproapelui, nu vom avea răsplată înaintea Dreptului Judecător. Prin simplul fapt că păşim în acest spital împlinim porunca evanghelică şi facem ca dragostea lui Dumnezeu să fie lucrătoare în noi. Să nu uităm că sfânta noastră Biserică omagiază anul acesta Taina Sfântului Maslu şi îngrijirea bolnavilor. De aceea, datori suntem şi noi să fim alături de aceşti fraţi ai noştri care aşteaptă de la noi iubire, bunătate şi prietenie. Dăruiţi veţi dobândi, spune Domnul. Să dăruim şi noi din timpul nostru, din prisosinţa noastră şi cu siguranţă vom câştiga comori nemăsurate în ceruri", a conchis preotul Petre Buşe. (Gabriela Popescu)