De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
O tradiţie continuată peste şase decenii
În cadrul Parohiei „Sfânta Maria“ - Miron Patriarhul din Bucureşti funcţionează una dintre cele mai vechi cantine sociale. Întemeiată la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, împiedicată de comunişti să mai funcţioneze şi reînfiinţată după anul 2000, cantina oferă astăzi de două sau trei ori pe săptămână o masă caldă oamenilor săraci.
Parohia „Sfânta Maria“ - Miron Patriarhul, înfiinţată în anul 1925, a avut în grijă în general cartierul locuit de angajaţi ai Căilor Ferate Române din Bucureşti, biserica parohiei fiind în vecinătatea Atelierelor CFR Griviţa, a Depoului CFR şi a Gării Basarab. Lăcaşul de rugăciune, închinat Adormirii Maicii Domnului, ctitorit de primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, şi de regina Maria a României, impresionează şi astăzi prin frumuseţea, nobleţea şi respectul pe care le impune celor care îi trec pragul sau care se reculeg în parcul ce-l înconjoară. „Referitor la credincioşii din parohia noastră, pot spune că este un cartier de ceferişti, e un cartier de oameni săraci, aşa i-am găsit când am venit prima dată aici, oameni cu nevoi materiale, dar foarte buni la suflet, credincioşi, care cu timp şi fără timp veneau şi la sfânta biserică, la Sfânta Liturghie, şi participau la treburile şi activităţile bisericii, oameni de omenie, în care puteai să pui bază“, ne-a spus părintele paroh Ioan Şurubaru, de la Parohia „Sfânta Maria“ - Miron Patriarhul. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, zona a fost intens şi distrugător bombardată de aviaţia americană. Au fost avariate în anul 1944 Depourile CFR, Gara Basarab, Atelierele Griviţa, Gara de Nord, precum şi cartierul de ceferişti. Pe lângă pagubele materiale foarte mari, au fost pierdute un număr mare de vieţi omeneşti, iar în urma distrugerilor materiale mulţi oameni au rămas pe drumuri. Violenţa bombardamentului nu poate fi înţeleasă decât prin mărturiile celor care au fost atunci martori. „Am aflat de la cei mai în vârstă pe care i-am întâlnit în parohie că suflul exploziilor bombelor lansate din avioane a fost aşa de puternic, încât oamenii au fost aruncaţi pur şi simplu din casele lor pe ferestre, prin aer. Unii au fost găsiţi răniţi la sute de metri prin copaci sau în cimitirul din apropiere“, ne-a spus părintele paroh.
Cantină pentru orfani şi văduvele de război
În acest context, părintele Nicolae Iordănescu, parohul de la acea vreme al Bisericii „Sfânta Maria“ - Miron Patriarhul, a pus bazele unei cantine sociale în parcul din vecinătatea lăcaşului de rugăciune. Cu ajutorul familiei şi al unor credincioşi inimoşi, se ajunsese ca aproape în fiecare zi să fie servită hrana pentru săraci, oameni care nu mai aveau unde locui, văduve şi orfani de război. „Părintele Nicolae Iordănescu şi cu doamna preoteasă Maria Iordănescu au pus bazele unei cantine sociale care se afla în acea vreme în parc. Acolo au aşezat o cantină cu câteva camere, unde oamenii primeau hrana. Chiar doamna preoteasă Maria era în mijlocul femeilor care găteau şi serveau la masă. Erau ajutaţi în principal orfanii şi văduvele de război şi oamenii care nu mai aveau nimic“, ne-a povestit părintele Ioan Şurubaru. Odată cu venirea comuniştilor la conducerea României, astfel de activităţi ale bisericilor au fost stopate. Cantina a fost închisă. Cu toate acestea, părintele Ioan Şurubaru ne-a spus că în perioada comunistă, cu toate restricţiile care îi vizau pe preoţi, acţiunile de ajutorare a săracilor au continuat, nu într-o manieră organizată şi programată, ci ocazional. „În perioada comunistă mergeam cu pachete la căminul de bătrâni de la Spitalul Nr. 9 şi la un cămin de copii din Berceni. Încă din 1975 am făcut aceste acţiuni caritabile. Deşi se spunea că nu era voie, cine dorea să facă acest lucru putea.“
Aşezământul a fost reînfiinţat în 2000
Din anul 2000, în cadrul parohiei a fost înfiinţată Cantina socială „Sfânta Maria“ - Miron Patriarhul. Părintele Ioan Şurubaru, ajutat de doamna preoteasă Margareta Şurubaru, împreună cu alţi oameni credincioşi au reînnodat tradiţia vechii cantine sociale, îndeplinind toate condiţiile sanitare şi igienice de funcţionare a unui astfel de aşezământ. „În anul 2000, am făcut această cantină, şi preoteasa Margareta Şurubaru, ajutată de doamne din comitetul parohial, din acel an până astăzi găteşte pentru credincioşii nevoiaşi, care primesc hrană caldă în fiecare zi de sâmbătă şi duminică, şi uneori cu ocazia unor mari sărbători, după posibilităţile pe care le avem. Preoteasa este inima acestei acţiuni şi avem certitudinea că tot ceea ce se cumpără este proaspăt şi trebuie să corespundă din punct de vedere sanitar. Am avut numeroase inspecţii şi am ieşit foarte bine. Putem să dăm de mâncare cam la 50 de persoane. Şi de două ori şi de trei ori, în funcţie de posibilităţi. Cantina socială «Sfânta Maria» - Miron Patriarhul este prima înfiinţată pe lângă o biserică din Capitală“, ne-a spus părintele paroh.