La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
O treime dintre accidentele din Capitală sunt provocate de pietoni
▲ Şeful Brigăzii Poliţiei Rutiere Bucureşti, comisar-şef Marian Motoc, a precizat că cea mai mare parte dintre accidente a fost cauzată de persoane cu vârsta de peste 60 de ani, care au traversat strada neregulamentar ▲ Puse în faţa acestei statistici îngrijorătoare, autorităţile vor demara o campanie de informare a acestui segment al pietonilor, intitulată „Nu îţi arunca viaţa în stradă“ ▲ Şeful BPR a subliniat că, de la începutul acestui an, numărul accidentelor rutiere soldate cu morţi şi răniţi grav a crescut cu peste 22%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut ▲
În Bucureşti, traversarea prin locuri nepermise a pietonilor a condus, de la începutul acestui an, la producerea a 693 de accidente rutiere, soldate cu 24 de morţi şi peste 200 de persoane rănite grav, a declarat şeful Brigăzii Poliţiei Rutiere a Capitalei (BPR), comisar-şef Marian Motoc. Cu ocazia lansării campaniei intitulată „Nu îţi arunca viaţa în stradă“, şeful Poliţiei Rutiere a precizat că cea mai mare parte din aceste accidente au fost cauzate de persoane cu vârsta de peste 60 de ani, implicate în 163 de accidente, în urma cărora 8 persoane au decedat, iar alte 70 au fost rănite grav. Numărul accidentelor grave creşte îngrijorător Şeful BPR a subliniat că, de la începutul acestui an, numărul accidentelor rutiere soldate cu morţi şi răniţi grav a crescut cu peste 22%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În aceste accidente şi-au pierdut viaţa 57 de persoane, cu 7,5% mai multe decât anul trecut, alte 583 fiind grav rănite (în creştere cu 79%), iar 2.180 au fost rănite uşor (în creştere cu peste 13%). Totodată, şeful BPR a precizat că poliţiştii din subordine au identificat în Capitală un număr de 64 de „puncte negre“ (locuri unde se produc cele mai multe accidente de circulaţie), din care 17 sunt zone în care accidentele au fost cauzate de traversările neregulamentare. „Nu îţi arunca viaţa în stradă“ Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a salutat iniţiativa derulării unei astfel de campanii, de prevenire a accidentelor produse din cauza pietonilor care traversează prin locuri nepermise. „Campania este extrem de importantă, deoarece atrage atenţia asupra acestui segment vulnerabil al populaţiei, cu vârste de peste 60 de ani“. Potrvit organizatorilor, în cadrul acestui proiect vor fi distribuiţi, persoanelor în vârstă, 200 de mii de fluturaşi, cu mesajul „Nu îţi arunca viaţa în stradă“, şi vor fi prezentate informări şi recomandări, prin intermediul mass-mediei. De asemenea, în cadrul campaniei vor fi iniţiate acţiuni în „punctele negre“ de circulaţie identificate de poliţişti, în scopul prevenirii traversărilor neregulamentare. Totodată, se are în vedere şi identificarea deficienţelor care determină traversarea prin locuri nepermise, în vederea informării instituţiilor abilitate pentru remedierea lor. Campania se va derula în perioada 11 iulie (Ziua Mondială a Populaţiei) - 21 octombrie 2008 (Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor Rutiere).