Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
„Oamenii sunt chemaţi la bucuria deplinătăţii rodirii”
„Evanghelia Pildei talanţilor ne arată că înmulţirea talanţilor reprezintă binele pe care îl săvârşim oamenilor”, a subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în cuvântul de învăţătură rostit ieri, 7 februarie 2016, în Paraclisul „Sfântul Grigorie Luminătorul” al Reşedinţei Patriarhale.
Întâistătătorul Bisericii noastre a precizat că Evanghelia Duminicii a 16-a după Rusalii îi îndeamnă pe oameni să facă milostenie şi-i cheamă pe toţi la înmulţirea talanţilor sau a calităţilor proprii, „pentru ca aceştia să simtă bucuria pe care le-o dăruieşte Hristos-Domnul celor harnici şi darnici. Pilda talanţilor se referă nu doar la viaţa duhovnicească, ci şi la viaţa umană în general, la bucuria de a fi roditor, de a dezvolta sau de a cultiva talentul ori diferitele calităţi şi a le pune în slujba semenilor. În mod deosebit, remarcăm că Dumnezeu diferenţiază darurile, nu dăruieşte tuturor oamenilor acelaşi număr de talanţi, ceea ce înseamnă că El cunoaşte puterea fiecăruia dintre oameni de a înmulţi talanţii şi, în acelaşi timp, doreşte ca oamenii să conlucreze şi să ajute din proprie iniţiativă pe cei care au nevoie de ajutorul lor. Cu alte cuvinte, în viaţa oamenilor, darurile sunt împărţite şi diversificate”, a spus Părintele Patriarh.
Responsabilitatea omului crește în raport cu darurile primite
Preafericirea Sa a explicat că primirea darurilor din partea lui Dumnezeu este însoţită de responsabilitatea faţă de ele. „Darurile sau talentele împărţite în mod diferit ca număr, fel şi intensitate sunt purtătoare de bucurie, dar şi de responsabilitate. Darurile sunt oferite de Dumnezeu pentru a fi cultivate şi înmulţite în folosul celor mulţi. Cei ce nu înmulţesc darurile primite vor pierde lumina şi bucuria comuniunii cu El (...). Oamenii sunt chemaţi la bucuria deplinătăţii rodirii lor. Vedem, aşadar, deodată principiul proporţionalităţii în înmulţirea darurilor primite şi principiul plinătăţii în retribuţia pentru osteneală. Ajung la bucuria deplinătăţii rodirii atât cel care a primit mai puţin, cât şi cel care a primit mai mult, întrucât cel care a primit mai mult are datoria să ofere mai mult. Responsabilitatea omului creşte în raport cu darurile primite”, a precizat Patriarhul României. În continuare, Întâistătătorul Bisericii noastre a subliniat că zarafii sau schimbătorii de bani despre care vorbeşte pericopa evanghelică a Pildei talanţilor sunt toţi oamenii care beneficiază de hărnicia, priceperea şi dărnicia semenilor talentaţi. „Dumnezeu nu este mulţumit dacă omul ţine doar pentru sine darurile sau calităţile pe care le are, ci trebuie să le pună în slujba semenilor săi. Aici, schimbătorii de bani nu trebuie înţeleşi în mod financiar sau bancar, ci în sens duhovnicesc, ca fiind toţi oamenii care sunt ajutaţi de semenii lor talentaţi sau pricepuţi, harnici şi darnici. Această înmulţire a darurilor presupune smerenie şi hărnicie, dar mai ales cere iubire de Dumnezeu şi de aproapele”, a arătat Preafericirea Sa.
Patriarhul Teoctist, un mare apărător al identităţii poporului român
La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evocat personalitatea vrednicului de pomenire Teoctist Patriarhul, de la a cărui naştere s-au împlinit, în data de 7 februarie 2016, 101 ani. „Părintele Patriarh Teoctist a fost o pildă sau un exemplu luminos de înmulţire a talanţilor primiţi de la Dumnezeu. El va rămâne în istoria Bisericii noastre ca un mare apărător al identității poporului român, al spiritualității noastre românești și un vrednic și harnic slujitor al Bisericii”, a precizat Părintele Patriarh Daniel.