De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Odată cu Cincizecimea suntem chemaţi la viaţa în Hristos prin Duhul Sfânt“
Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat Sfânta Liturghie de Pogorârea Sfântului Duh la Catedrala mitropolitană din Iaşi. În cadrul acestei slujbe, tânărul Mircea Laurean a fost hirotonit diacon pe seama Catedralei mitropolitane din Iaşi.
După citirea Sfintei Evanghelii, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţia celor două texte citite: Faptele Ap. 2, 1-11 şi Ioan 7, 37-53, 8,12. "La zece zile după ridicarea Domnului la cer, sfinţii apostoli se aflau în stare de rugăciune. Deodată, ca un vuiet, ca un cutremur, Duhul Sfânt Se coboară peste ei, petrecându-se o schimbare în fiinţa Sfinţilor Apostoli. Ei, cei îndoielnici, devin deodată mărturisitori ai morţii şi Învierii Domnului Hristos. Din ziua Cincizecimii până astăzi, creştinul adevărat, botezat în numele Sfintei Treimi ar trebui să aibă un singur dor: dobândirea Sfântului Duh. Odată cu Cincizecimea suntem chemaţi la viaţa în Hristos prin Duhul Sfânt. Viaţa în Sfântul Duh este arătată de Maica Domnului care a primit în sine pe Hristos, de sfinţii apostoli, de sfinţii mucenici, de pustnicii din sihăstrii, de familiile care în sudoarea creşterii pruncilor au devenit vase alese ale prezenţei Sfântului Duh. Să-L rugăm pe Hristos ca prin bunăvoinţa lui Dumnezeu-Tatăl să trimită asupra noastră Duhul Său cel Sfânt Care să ne binecuvinteze viaţa, să fie ocrotire pentru noi, pentru Biserică, pentru ţară şi pentru lume. Dacă o picătură din harul Sfântului Duh se aşază în sufletele noastre, lumina vieţii domină, întunericul este alungat, iar împărăţia lui Dumnezeu începe încă din această lume", a explicat Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. (C. CIOFU)