În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Odor athonit sfinţit pentru noua Catedrală Patriarhală
Arhimandritul Atanasie Prodromitul, stareţul Schitului Românesc Prodromu de la Sfântul Munte Athos, i-a oferit ieri, 27 noiembrie 2018, Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, o copie a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Prodromiţa”. Icoana va fi aşezată spre închinare în Catedrala Mântuirii Neamului, aceasta fiind zugrăvită în atelierele Schitului Românesc Prodromu, iar argintăria ce înveşmântează sfinţitul odor a fost realizată de un specialist din Atena, Grecia.
Părinţii athoniţi ai Schitului Românesc Prodromu au dăruit pentru Catedrala Naţională o copie a Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa”, cu încredinţarea că Fecioara Maria va străjui şi va ocroti sfântul locaș atât de așteptat din inima Capitalei. Momentul oferirii icoanei a avut loc ieri, în Salonul Sfinţilor Români din Reşedinţa Patriarhală. Cu acest prilej, Patriarhul României i-a mulţumit arhim. Atanasie Prodromitul pentru frumosul dar, amintind în cuvântul său de evlavia pe care monahii athoniţi ai Schitului Românesc Prodromu o au faţă de Maica Domnului. „Ne bucurăm că acesta este un dar preţios pentru Catedrala Mântuirii Neamului sau Catedrala Naţională. Vă dorim ajutorul Maicii Domnului şi al tuturor sfinţilor ca în continuare să mărturisiţi credinţa ortodoxă în formă românească, în graiul nostru românesc şi ne bucurăm că aţi fost părtaşi la bucuria noastră. De aceea, vă invităm, în fiecare an, la hramul «Prodromiţei» de aici de la Bucureşti, pentru că la dumneavoastră acest hram este cu două săptămâni mai târziu”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
De asemenea, părintele arhimandrit Atanasie Prodromitul a subliniat că Icoana Maicii Domnului „Prodromiţa” va întări legăturile spirituale şi frăţeşti ale monahilor români athoniți cu Biserica-mamă, „ce ne-a născut, crescut şi ne-a îndemnat a împlini împreună cu alte entităţi creştin-ortodoxe mesajul românesc în acropola athonită. Această zi are o însemnătate foarte mare pentru noi, pentru că ea reprezintă un semn de mulţumire pe care îl aducem Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru eforturile susţinute pe care le-a făcut la realizarea şi ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului. Copia după Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului «Prodromiţa» a fost realizată în atelierele Schitului Românesc Prodromu, iar argintăria a fost făcută de un specialist de la Atena”, a subliniat arhim. Atanasie Prodromitul. La final, părintele arhimandrit Atanasie a adresat un cuvânt de binecuvântare pentru toţi românii: „Dumnezeu să binecuvânteze ţara, mai ales că România se numeşte şi Grădina Maicii Domnului, ca astfel, în continuare, să păstrăm această legătură strânsă dintre Biserici”. În semn de preţuire şi binecuvântare, Întâistătătorul Bisericii noastre le-a dăruit monahilor athoniți mai multe cărţi apărute recent la Editurile Patriarhiei Române.