Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit la praznicul Botezului Domnului, 6 ianuarie, Sfânta Liturghie şi Sfințirea Mare a apei, conform rânduielii tradiționale, în Catedrala
Olimpiadă de religie dedicată Maicii Domnului
În Arhiepiscopia Ortodoxă Română din cele două Americi se desfăşoară mâine, 20 martie, etapa parohială a olimpiadei de religie. Participă elevi cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani. Olimpiada este organizată de Arhiepiscopia Ortodoxă Română şi se află la a doua ediţie.
Tema generală a acestei olimpiade este dedicată cinstirii Maicii Domnului şi legăturii ei cu tinerii în Biserică. "Olimpiada de religie se organizează pentru al doilea an în arhiepiscopia noastră şi este rodul unei lucrări a Comisiei de educaţie religioasă, condusă de părintele secretar eparhial Daniel Ene, care în ultimii ani s-a străduit să alcătuiască o programă pentru şcolile de religie foarte bine pusă la punct. Olimpiada are scopul de a testa cunoştinţele copiilor noştri, de a-i îndemna să înveţe cât mai mult, cât mai serios. Olimpiada prevede o fază la nivel de parohie în ziua de 20 martie, în Duminica a doua din Postul Mare. La faza parohială, copiii participanţi pot concura la cele două grupe de vârstă: 8-13 ani şi 14-18 ani, iar tematica este constituită din programa analitică pentru şcolile parohiale ale arhiepiscopiei noastre pentru acest an şi pe care tinerii au parcurs-o deja", ne-a declarat Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Nicolae. Premiantul va merge în tabăra anuală a arhiepiscopiei Tinerii care se vor plasa în primele trei locuri de la faza parohială vor accede la faza mitropolitană, care se va desfăşura în Duminica a cincea din Postul Mare, pe 10 aprilie, la centrele mitropolitane din diferitele oraşe din Statele Unite şi Canada. "Cei care vor câştiga locul întâi la faza mitropolitană vor merge gratuit la tabăra anuală a arhiepiscopiei, pe care o organizăm în vară, în a doua parte a lunii august, într-o tabără creştin-ortodoxă a arhiepiscopiei ucrainene. Olimpiada de religie este o competiţie pentru tinerii noştri, care îi poate îndemna la mai multă seriozitate şi poate răsplăti pe cei mai serioşi şi pe cei mai râvnitori. După cum ştiţi, olimpiadele sunt foarte bine primite de copii tocmai pentru că mulţi dintre ei sunt foarte doritori să-şi arate cunoştinţele, şi această olimpiadă poate fi un prilej, atât în parohie, cât şi la nivelul Centrului mitropolitan, de îndemn la mai mult studiu şi la mai multe programe pentru copiii şi tinerii noştri", a mai spus IPS Arhiepiscop Nicolae. Tinerii ortodocşi din Arhiepiscopia Ortodoxă Română din cele două Americi se întâlnesc în diverse proiecte educaţionale locale, deoarece Arhiepiscopia Ortodoxă Română are o întindere foarte mare. Prin aceste întâlniri se promovează valorile creştine ortodoxe şi tradiţiile româneşti.