Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Olimpiada de religie pe municipiul Bucureşti
329 de elevi şi liceeni, de la clasele a VII-a până la a XII-a, vor participa sâmbătă, 1 martie, la olimpiada de religie, faza pe municipiul Bucureşti, care se va desfăşura la Liceul Teoretic „Ion Barbu“ din sectorul 5 al Capitalei.
Concursul se va desfăşura de la ora 9:00, iar elevii sunt aşteptaţi să intre în sălile de concurs începând cu ora 8:00. Proba de concurs va dura trei ore, iar cei calificaţi la această etapă au de rezolvat trei subiecte cu punctaje diferite. „Faza pe municipiul Bucureşti a olimpiadei la religie se va desfăşura la Liceul Teoretic «Ion Barbu» din sectorul 5, care este gazda noastră. Am primit ajutorul Primăriei Sectorului 5 şi al direcţiunii acestei şcoli, avem bucuria ca unul dintre directorii acestui liceu de prestigiu să fie profesor de religie. Concursul va începe la ora 9:00; în comunicatul pe care l-am trimis către toate şcolile din municipiul Bucureşti am îndemnat elevii să se prezinte la liceu între orele 8:00 şi 8:30. Vor intra în sală pe baza unui act de identitate. Olimpiada durează 3 ore, de la ora 9:00 până la 12:00. Profesori evaluatori se vor prezenta la ora 12:00 la centrul de concurs. Sperăm ca până la ora 18:00 să reuşim să corectăm şi să evaluăm toate lucrările din concurs şi să putem publica rezultatele. Cei care vor obţine notele cele mai bune se vor califica la faza naţională ce va avea loc în municipiul Slatina, cu sprijinul Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor“, a spus părintele Gheorghe Dogaru, inspector de specialitate la disciplina religie în cadrul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.
Sectorul Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor ne-a comunicat că la acest nivel al olimpiadei de religie s-au calificat 329 elevi care la etapa anterioară au obţinut minimum media 8.50. Dintre aceştia 305 sunt de confesiune ortodoxă şi 24 de confesiune catolică. Subiectele au fost elaborate de o comisie alcătuită la nivelul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. Profesorii care au elevi în concurs nu au participat la această comisie. „La această etapă subiectele de concurs sunt puţin diferite. Am încercat să acordăm fiecărei faze a olimpiadei o notă specifică. Greutatea, dificultatea şi complexitatea subiectelor cresc odată cu trecerea la fazele superioare ale concursului. La etapa pe municipiul Bucureşti de sâmbătă, sunt prevăzute trei subiecte cotate cu 20, 30 şi 40 de puncte, iar 10 puncte se oferă din oficiu. Dacă în fazele anterioare s-a urmărit punctual conţinutul subiectelor de concurs potrivit programei şcolare, la etapa următoare, având ca bază programa la religie, se fac şi conexiuni cu alte discipline, pentru că avem în vedere că ora de religie se predă interdisciplinar şi transcurricular de profesori la clasă. Subiectele 2 şi 3 de la concurs vor face apel la cunoştinţe dobândite la alte discipline conexe cu religia“, ne-a explicat părintele inspector Gheorghe Dogaru.