De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Olimpiadă de religie pentru copiii instituţionalizaţi
În această săptămână se desfăşoară la Piteşti, judeţul Argeş, a şaptea ediţie a Olimpiadei naţionale de religie la care participă copiii instituţionalizaţi din centrele de plasament din ţară. Scopul evenimentului este întărirea încrederii în sine, slăbită din cauza lipsei părinţilor.
Centrul de tip familial Găvana, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş, împreună cu Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, organizează joi, 25 aprilie, în sala de consiliu a Protoieriei Piteşti, faza naţională a Olimpiadei de religie „Biserica lui Hristos“. Participanţi la această olimpiadă sunt cel mult doi copii, cu vârste de până la 18 ani, din cele 47 de DGASPC-uri din ţară, desemnaţi de instructorii de educaţie în urma testului de verificare a cunoştinţelor dobândite la orele de religie. Participarea la un astfel de eveniment înseamnă foarte mult pentru copiii instituţionalizaţi, întrucât lipsa părinţilor din timpul momentelor esenţiale vieţii lor a zdruncinat încrederea în sine. „Problema copilului instituţionalizat şi a efectelor acestei măsuri asupra creşterii şi dezvoltării lui constituie o preocupare permanentă a specialiştilor, pe plan naţional şi internaţional. Includerea copilului în centrul de plasament îl poate priva pe acesta de satisfacerea unor trebuinţe primare, precum cele de îngrijire, securitate afectivă, şi psihosociale, adică cele de apartenenţă, identificare sau comunicare. Consecinţele, ca specialişti, încercăm pe cât posibil să le atenuăm.
Prin desfăşurarea acestei olimpiade se urmăreşte reinserţia socială a copiilor din centrele de plasament, valorizarea şi promovarea acestora, cunoaşterea adevărului şi apropierea lor de dreapta credinţă. De asemenea, urmărim să demonstrăm că şi copiii din centrele de plasament nu sunt cu nimic mai prejos decât copiii care au şansa de a avea o familie care să îi iubească, putând fi la fel de valoroşi, plini de resurse intelectuale şi spirituale. La nivelul întregii ţări, această manifestare s-a bucurat de un larg interes, având suportul instituţiilor partenere, cât şi al societăţii civile, care şi-au oferit necondiţionat sprijinul material şi logistic“, a precizat pr. Decebal Floroaica, directorul Centrului de Plasament Găvana şi iniţiatorul Olimpiadei naţionale de religie pentru copiii din centrele de plasament.