Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Olimpiada judeţeană de religie, la Sibiu şi Cluj-Napoca
Olimpiada de religie, etapa judeţeană, s-a desfăşurat la Sibiu la Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga“, în timp ce la Cluj-Napoca a avut loc la Seminarul Teologic Ortodox. Elevii au primit binecuvântarea ierarhilor, a Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, şi a Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Olimpiada judeţeană de religie de la Sibiu s-a bucurat şi în acest an de un maxim interes din partea elevilor de gimnaziu şi de liceu cu aptitudini şi dragoste faţă de această disciplină. Aşa cum prevede regulamentul, la concurs au fost înscrişi elevi de la clasele VII-XII, iar pentru cei din clasele a V-a şi a VI-a s-a organizat un concurs interjudeţean.
Cei peste 130 de elevi din şcolile şi liceele judeţului Sibiu au fost însoţiţi la concurs de profesorii de religie din instituţiile de învăţământ reprezentate la olimpiadă. Ca de fiecare dată, înainte de începerea concursului, IPS Mitropolit Laurenţiu a venit în şcoala sibiană pentru a-i binecuvânta şi felicita pe elevii înscrişi la această etapă a olimpiadei de religie.
Ierarhul le-a vorbit elevilor şi i-a felicitat pentru dragostea arătată faţă de această disciplină unică în curricula şcolară prin caracterul formator şi mai ales prin conţinutul cursurilor. IPS Mitropolit Laurenţiu le-a urat succes elevilor şi i-a asigurat de faptul că toţi sunt câştigători la acest concurs, prin implicarea lor sufletească la orele de religie şi prin pregătirea lor sufletească.
Alături de IPS Mitropolit Laurenţiu, la olimpiada de religie s-au aflat inspectorul de religie al judeţului Sibiu, prof. Măriuca Neagu, inspectorul de religie de la Arhiepiscopia Sibiului, dr. Sorin Joantă, directorul Şcolii „Nicolae Iorga“, prof. Ioan Moşneag, profesorii de religie şi cadrele didactice din comitetul de organizare.
„Olimpiada de religie este un concurs de excelenţă, care se adresează elevilor cu interese deosebite, aptitudini şi înclinaţii faţă de această disciplină. Subiectele din acest an au fost elaborate de o comisie de specialitate, numită la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean, alcătuită din profesori cu experienţă la nivelul gimnazial şi liceal. S-a urmărit ca aceste subiecte să testeze nu doar cunoştinţele dobândite la ora de religie, ci şi aplicarea lor în viaţa de zi cu zi. Mulţumim IPS Mitropolit Laurenţiu pentru binecuvântarea acordată tuturor elevilor şi dorim ca aceasta să se reverse nu doar asupra lor, ci şi asupra profesorilor, părinţilor, astfel încât să ne bucurăm cu toţii de apropierea de Dumnezeu“, ne-a spus inspectorul de specialitate, prof. Măriuca Neagu.
Olimpiada de religie, la Cluj-Napoca
La Cluj-Napoca a avut loc, pe 1 martie, faza judeţeană a olimpiadei de religie, la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, iar programul a debutat cu o slujbă de Te Deum oficiată de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramurşului şi Sălajului, în capela instituţiei.
Slujba a fost urmată de un cuvânt de învăţătură adresat de ierarh elevilor.
„În lucrurile bune, noi ne concurăm, dar nu ca şi cei care nu au credinţă. Atunci când nu e credinţă, prevalează mândria. Competiţia noastră este duhovnicească şi, atunci, dorim ca cei mai buni să se remarce, iar noi, ceilalţi, să îi admirăm pe cei care câştigă. Referitor la misiunea importantă pe care o aveţi în şcoli, vă voi spune că sunteţi aluatul care trebuie să dospească toată frământătura“, a spus IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, care a arătat că, prin viaţa lor, preocupată de cele spirituale, echilibrată, elevii sunt un model pentru toţi colegii lor.
„Trăim într-o lume care este dată peste cap din punct de vedere spiritual. Cine o aşază la loc…? Dumneavoastră, micii misionari între elevii din toate şcolile“, a spus IPS Andrei, care le-a adresat elevilor îndemnul să se bucure de exuberanţa tinereţii, fără a uita, însă, de Dumnezeu, arătând cum ar trebui să fie un tânăr, conform sfaturilor date de Sfântul Pavel, ucenicului Timotei: un tânăr creştin se poartă frumos, vorbeşte frumos, leagă prietenii curate, este credincios, cu viaţă curată. La final, IPS Andrei le-a împărţit elevilor şi cadrelor didactice broşura „Spovedania şi Liturghia salvează omenirea“, scrisă de Înaltpreasfinţia Sa. La competiţie au participat aproximativ 100 de elevi. În aceeaşi zi a avut loc şi olimpiada de religie pentru seminariile teologice, la care au luat parte elevi ai Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca şi de la Liceul greco-catolic „Inochentie Micu“. Elevii au avut la dispoziţie trei ore pentru a rezolva cerinţele concursului, iar rezultatele finale se afişează în această seară. Etapa naţională a olimpiadei de religie se va desfăşura între 7-11 aprilie la Slatina, judeţul Olt, iar olimpiada naţională pentru seminariile teologice va avea loc în perioada 23-26 aprilie, la Alba - Iulia.