În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Olimpiada Națională de Limba Romani, la Cluj-Napoca
Olimpiada Națională de Limba Romani, ediția a XXII-a, a fost găzduită la Cluj-Napoca, în perioada 6-9 aprilie. Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat la festivitatea de deschidere a olimpiadei.
Ceremonia de deschidere a avut loc în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, joi, 6 aprilie, în prezența elevilor participanți și a cadrelor didactice care îi coordonează, a oficialităților locale și centrale, a reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj, a Comisiei Centrale a Olimpiadei Naţionale de Limba Romani şi a reprezentanților romilor în structurile de stat și a altor invitați.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei le-a urat succes elevilor participanți, iar la finalul evenimentului, ierarhul le-a oferit elevilor și cadrelor didactice „Micul catehism ortodox pentru copii și elevi”. În semn de prețuire și recunoștință pentru implicarea activă în viața Bisericii și pentru bogata activitate de promovare și dezvoltare a limbii romani în mediul universitar și preuniversitar românesc, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni profesorului dr. Gheorghe Sarău, cadru universitar la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (FLLS) a Universității București, activist pentru propășirea etniei rome din România, autor de manuale și dicționare în limba romani. De asemenea, diplome de aleasă cinstire a oferit și altor binefăcători, între care Cătălin-Zamfir Manea - deputat pentru minoritatea națională a romilor, și Marian Daragiu - subsecretar de stat în Ministerul Educației Naționale. Printre cei prezenţi, inspectorul școlar general al ISJ Cluj, prof. Marinela Marc, gazda olimpiadei, a adresat un cuvânt de bun venit tuturor participanților. În cadrul ceremoniei, violonistul Paul-Gabriel Cengeri, elev la Școala Gimnazială „Gheorghe Șincai” din Florești, județul Cluj, a susținut un scurt moment artistic, iar soprana japoneză Ato Kawara, de la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, a interpretat imnul romilor „Gelem, Gelem”, în deschiderea ceremoniei. Aceștia au fost acompaniați la pian de Tubi Șfaiț. Pe parcursul celor patru zile ale olimpiadei, elevii participanţi au avut posibilitatea de a vizita mai multe obiective turistice din municipiul Cluj-Napoca și împrejurimi.