De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Omagiu adus eroilor Revoluţiei
Împlinirea celor 25 de ani de la înfăptuirea Revoluţiei române din decembrie 1989 va însemna la Timişoara un moment cu totul special. Acesta va fi marcat printr-o serie de manifestări culturale, artistice şi religioase la Catedrala Mitropolitană şi la Opera Naţională din Piaţa Victoriei, cele două repere emblematice ale revoluţiei de la Timişoara, dar şi în alte locuri importante din oraş.
Alături de Primăria Municipiului Timişoara şi de asociaţiile de revoluţionari din oraşul de pe Bega, Arhiepiscopia Timişoarei va desfăşura mai multe evenimente ce vor cuprinde slujbe religioase de pomenire şi concerte de colinde susţinute de mai multe formaţii corale din cuprinsul eparhiei. „Din 1990 şi până în momentul de faţă, arhiepiscopia noastră a fost implicată în fiecare an în toate manifestările consacrate cinstirii eroilor martiri ai Timişoarei căzuţi în Revoluţia din decembrie 1989. În acest an, împlinindu-se un sfert de secol de la acele momente dramatice ale anului 1989, Arhiepiscopia Timişoarei este implicată şi mai mult în manifestările bisericeşti din Timişoara, care se vor derula atât la Catedrala Mitropolitană, cât şi la biserica numită a «Martirilor», cu hramul «Sfântul Arhidiacon Ştefan», care constă în slujbe de pomenire a eroilor martiri, în depuneri de coroane şi de flori, în aprinderea de lumânări şi candele, precum şi în parastasele ce vor fi oficiate în Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei şi în Cimitirul Săracilor, unde au fost înmormântate trupurile multor revoluţionari ucişi de gloanţele criminalilor de atunci din Timişoara şi care nu au mai putut fi identificaţi. Gândul pe care dorim să îl transmitem cu acest prilej este acela de a aduce un pios omagiu tuturor celor care şi-au jertfit viaţa pe altarul Revoluţiei române din decembrie 1989 şi de a le arăta şi prin rugăciune recunoştinţa noastră, a celor de azi“, a precizat pr. Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei.
Evenimentele vor debuta pe 16 decembrie
Programul pregătit de municipalitate şi de asociaţiile de revoluţionari cu prilejul împlinirii unui sfert de veac de la revoluţie va cuprinde expoziţii, simpozioane, concerte, procesiuni şi momente de reculegere. Evenimentele încep pe 16 decembrie, ziua în care zeci de enoriaşi s-au adunat în faţa casei parohiale a pastorului László Tkés, locul de unde a început revolta timişorenilor, şi vor continua în zilele următoare, cele mai multe manifestări fiind programate pentru zilele de 16, 20 şi 22 decembrie.
Pe 16 decembrie, de la ora 9:00, Consiliul local, într-o şedinţă festivă, va acorda titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Timişoara pentru zeci de revoluţionari, iar spre seară va avea loc o procesiune cu torţe şi lumânări, din faţa casei pastorului László Tökés până în centrul oraşului. În faţa catedralei se vor depune lumânări şi candele, în memoria celor ucişi în revoluţie, iar de la ora 19:00 este programat un concert de colinde. Pe 17 decembrie va fi zi de doliu la Timişoara, iar toate instituţiile vor coborî drapelul în bernă. Evenimentele vor continua şi în 18 decembrie cu un concert de colinde şi proiecţii de film, iar pe 20 decembrie, mai mulţi timişoreni vor pleca spre Bucureşti, într-un pelerinaj. Programul manifestărilor poate fi consultat pe adresa oficială a Primăriei Timişoara: www.primariatm.ro.