În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Ora de religie: Teorie şi practică la Grupul Şcolar „Ştefan cel Mare şi Sfânt“ Vorona
Există o explicaţie câteodată hazlie pe care o folosim cu succes atunci când nu reuşim să rezolvăm o problemă. Şi ne motivăm insuccesul cu vorbele: "Teoria ca teoria, dar practica ne omoară". Cu siguranţă folosim această expresie şi explicaţie în toate domeniile, chiar şi în cel legat de religie, dacă ne gândim la cât de greu e să ne mântuim. Auzim ca teorie multe sfaturi, dar când să le punem în practică dăm greş. Însă, la Grupul Şcolar "Ştefan cel Mare şi Sfânt" Vorona, mai ales la ora de religie, practica nu ne omoară, ci ne bucură, ne însufleţeşte. Concret, ceea ce se învaţă la ora de religie de către elevi este pus în practică acasă, la şcoală şi la biserică sub forma fixării cunoştinţelor. Astfel, după ce s-a explicat elevilor însemnătatea sfinţirii unei biserici, i-am organizat să meargă să se închine şi să treacă prin sfântul altar al Bisericii "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din parohia Vorona-Centru, Protopopiatul Botoşani, care a fost resfinţită pe 19 septembrie 2010. Tot aici s-a făcut şi rugăciunea de sfârşit de oră, cântându-se "Cuvine-se cu adevărat". Momentul acesta a fost ca o binecuvântare de început de an şcolar întrucât a avut loc în săptămâna de după începerea anului şcolar.
O altă ocazie de a pune teoria în practică a fost miercuri, 20 octombrie 2010, când la Mănăstirea Vorona au fost aduse pentru scurt timp moaştele Sfântului Maxim Mărturisitorul. Cu aprobarea domnului director, clasa care avea în orar obiectul religie a plecat cu microbuzul şcolii la mănăstire, la fel cum o clasă de mecanică pleacă la o fabrică să facă practică. Copiii au fost foarte bucuroşi, mai ales că au învăţat recent despre cinstirea sfinţilor. Frumos şi curajos a fost gestul altor copii de clasa a X-a care s-au învoit de la ore pentru a veni şi ei să se închine, mai ales că învăţaseră despre "Cinstirea sfintelor moaşte". Considerăm că a fost lucrarea lui Dumnezeu şi dorinţa preotului şi a copiilor de a profita de aceste "lecţii pentru suflet" ce cu greu vor fi uitate. Ne dorim şi alte ocazii de acest fel căci prin ele primim binecuvântări. Şi dacă teoria ne deşteaptă, numai practica ne poate înţelepţi şi înduhovnici. (pr. prof. Silviu Petrovici)