De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Ordin mitropolitan pentru ostenitori din ogorul Bisericii
Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a oferit joi, 21 decembrie, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Ordinul mitropolitan „Sfântul Ierarh Neofit Cretanul, Mitropolitul Țării Românești” mai multor ostenitori din cadrul administrațiilor patriarhale și eparhiale.
Ordinul mitropolitan, confecționat la Atelierele Patriarhiei Române, a fost oferit celor care au contribuit la realizarea acestuia: părintelui arhim. Dionisie Constantin, consilier patriarhal coordonator și directorul Atelierelor Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă; părintelui Sorin-Vasile Tancău, secretar general al Editurilor Patriarhiei Române; monahului Andrei Nechifor, consilier patriarhal pentru promovare liturgică la Atelierele Patriarhiei Române; părintelui dr. Ștefan Zară, consilier eparhial la Sectorul cultural şi comunicaţii media al Arhiepiscopiei Bucureștilor; lui Răzvan Mihai Clipici, inspector eparhial și director la Sectorul cultură și patrimoniu religios, componenta Cultură, din cadrul Administrației Patriarhale, și lui Răzvan-Lucian Bădescu.
Distincțiile au fost înmânate în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei în prezența membrilor Permanenței Consiliului Național Bisericesc. În cuvântul rostit cu acest prilej, ierarhul a vorbit despre semnificația acestei distincții. „Acest ordin mitropolitan este acordat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în calitatea sa de Mitropolit al Munteniei și Dobrogei, fiind un ordin distinct de cele patriarhale. Sfântul Ierarh Neofit Cretanul, Mitropolitul Țării Românești, a fost, după cum cunoaștem, canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în data de 28 octombrie 2022, însă proclamarea canonizării sale a avut loc în data de 21 mai, anul acesta, la hramul istoric al Catedralei Patriarhale, la sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena. Sfântul Ierarh Neofit Cretanul a fost numit «un grec mai român decât românii». El a fost adus în Țara Românească de domnitorul Constantin Mavrocordat în a treia sa domnie în Țara Românească și a fost ales mitropolit al Țării Românești în anul 1738, păstorind până în anul 1753. A susținut introducerea limbii române în cult, a reînființat tipografia Mitropoliei Țării Românești, a susținut învățământul în Țara Românească, a înființat și a înzestrat biblioteca Mitropoliei Țării Românești. Lui i s-a conferit de către Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului titlul de Locțiitor al Tronului Cezareei Capadociei, titlu care din anul 1776 a devenit permanent al mitropoliților Țării Românești”, a reliefat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.