Praznicul Naşterii Domnului a adunat şi în acest an mulţimi de credincioşi la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Sfânta Liturghie din ziua marelui praznic a fost săvârşită de
Ordinul naţional „Steaua României“ oferit la Vatican
Recent, la Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun, ambasadorul României, Bogdan Tătaru Cazaban, a înmânat însemnele Ordinului naţional "Steaua României" în grad de comandor Excelenţei Sale, Cardinalul Kurt Koch, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor. Distincţia, oferită prin decret prezidenţial, exprimă apreciere pentru contribuţia la dezvoltarea relaţiilor dintre Sfântul Scaun şi România.
Cu această ocazie, ambasadorul României a făcut o succintă prezentare a personalităţii Cardinalului Koch. Subliniind vocaţia ecumenică a României, "ţară punte" între Orient şi Occident, ambasadorul român a evocat drept moment de vârf vizita întreprinsă în România de Papa Ioan Paul al II-lea în 1999. De asemenea, a apreciat sprijinul acordat de Biserica Catolică comunităţilor româneşti din diasporă şi pentru formarea universitară a studenţilor ortodocşi. "În aceşti ultimi ani, fenomenul migraţiei a pus în lumină în mod intens virtutea ospitalităţii frăţeşti, izvorâtă dintr-o teologie pusă în practică de Consiliul pontifical condus de dumneavoastră, ca rod al Conciliului Vatican II, "care, potrivit Decretului Unitatis redintegratio, a avut ca unul din principalele obiective promovarea restabilirii unităţii între toţi creştinii". Căci această ospitalitate, ca şi sprijinul acordat la nivelul pregătirii universitare a studenţilor ortodocşi, nu reprezintă doar răspunsul evanghelic la demnitatea persoanei, ci este şi expresia unei receptivităţi profunde, în respectul identităţii fiecăruia", a arătat ambasadorul României, Bogdan Tătaru Cazaban. Cardinalul Koch a mulţumit pentru înalta distincţie şi a amintit de cea de-a treia Adunare Ecumenică Europeană desfăşurată în 2007 în România, la Sibiu. Referindu-se la dialogul dintre bisericile creştine, a arătat că "aşa cum lumina naturală poate fi percepută sub forma unor numeroase refracţii şi nu apare decât aşa în totalitatea spectrului său, tot astfel lumina lui Hristos este reflectată în diferitele nuanţe care reprezintă diferitele tradiţii ecleziale şi culturale ale creştinătăţii. Când acestea sunt legate între ele, ceea ce apare este bogăţia luminii lui Hristos". La finalul ceremoniei, Înalt Preasfinţitul Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, a adresat celor prezenţi un cuvânt de salut, în care a relevat buna colaborare cu Cardinalul Koch pe problematica comunităţilor româneşti din diasporă încă din perioada în care acesta a ocupat funcţiile de episcop de Basel şi de preşedinte al Conferinţei episcopale catolice din Elveţia. La ceremonie au fost prezenţi reprezentanţi ai Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun, clerici din dicasteriile pontificale, ambasadori ai statelor acreditate pe lângă Sfântul Scaun, Preasfinţitul Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, preoţi ortodocşi şi catolici.