De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Organizarea întâmpinării pelerinilor pe Colina Bucuriei
Primirea pelerinilor care vin să cinstească sfintele moaşte ale Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, este pregătită în fiecare an din timp atât de organizatorii principali, Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor, cât şi de autorităţile locale, asociaţii creştine şi instituţii care vin în ajutorul Centrului eparhial pentru ca toţi credincioşii să se simtă în siguranţă şi sprijiniţi în drumul lor, care durează uneori multe ore. Despre pregătirile de anul acesta am vorbit cu părintele Aurel Mihai, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
În seria manifestărilor legate de prăznuirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Arhiepiscopia Bucureştilor a avut din timp întruniri cu reprezentanţii tuturor instituţiilor şi asociaţiilor care cooperează pentru buna desfăşurare a pelerinajului. Astfel, cu două săptămâni înaintea începerii pelerinajului, reprezentanţii Arhiepiscopiei Bucureştilor s-au întâlnit în cadrul unei şedinţe operative cu responsabili din cadrul autorităţilor locale, Poliţiei Municipiului Bucureşti, Poliţiei Rutiere, Jandarmeriei, Poliţiei locale municipale şi a sectorului 4, unde se desfăşoară pelerinajul. Evenimentele au început vineri, 23 octombrie 2015, cu procesiunea „Calea Sfinților”, în care au fost purtate pe străzile din jurul Catedralei Patriarhale moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena și ale Sfinţilor Trei Ierarhi aduse de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos.
Slujbe şi cuvinte de învăţătură rostite de arhierei
Organizatorii şi-au propus ca întregul pelerinaj duhovnicesc să depăşească pe cât posibil cadrul organizatoric propriu-zis, pentru ca pelerinii să simtă protecţia spirituală a sfinţilor pe care au venit să-i cinstească. Astfel, începând cu ziua de vineri, 23 octombrie, pe Colina Bucuriei au început slujbele în Altarul de vară din faţa catedralei, în care se vor ţine până miercuri, 28 octombrie. Aceste slujbe sunt oficiate de arhierei, înconjuraţi de preoţi şi diaconi, la final, ei rostind cuvânt de învăţătură pentru pelerinii prezenți. Părintele vicar administrativ eparhial Aurel Mihai ne-a spus că în racla cu moaştele Sfinţilor Trei Ierarhi sunt şi părticele din moaştele mamelor celor trei sfinţi, pentru a spori importanţa prezenţei mamelor în viaţa familiei creştine. Slujbele încep dimineaţa, cu Acatistul şi Dumnezeiasca Liturghie, iar de la ora 18:00 se face Priveghere. În ziua hramului, marţi, 27 octombrie, Sfânta Liturghie va fi săvârşită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Toate slujbele pot fi urmărite și de pelerinii care stau la rând, pe ecrane mari
amplasate pe Dealul Patriarhiei, iar în afara slujbelor, pe ecrane sunt difuzate documentare, lecturi biblice, acatiste şi cântări din arhiva Televiziunii Patriarhiei Române TRINITAS TV.
Târg de obiecte bisericeşti
În parcul din Piaţa Unirii, aripa „Horoscop”, pelerinii pot vizita, pentru a procura daruri duhovniceşti de la acest moment sărbătoresc, târgul de obiecte
bisericeşti care este organizat prin grija Serviciului colportaj al Arhiepiscopiei Bucureştilor, coordonat de părintele protosinghel Joachim Bejenariu. Târgul vine în sprijinul credincioşilor care doresc să ducă la casele lor icoane, cruciuliţe, cărţi şi alte obiecte bisericeşti binecuvântate la hramul care împodobește anual, în a doua jumătate a lunii octombrie, centrul Capitalei.
Protocoale cu autoritățile municipale și de sector
În ansamblul său, sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou se doreşte a fi un reper pentru spiritualitatea credincioşilor ortodocşi bucureșteni și nu numai. Totodată, este deja o tradiţie ca fiecare toamnă să fie marcată de această sărbătoare deosebită, iar organizatorii îşi doresc să fie cinstită cum se cuvine de către toţi cei care ajung pe Colina Bucuriei. De aceea, pentru a evita orice incident neplăcut, au fost implicate autorităţile locale municipale şi de sector, cu acestea încheindu-se un protocol specific pentru astfel de situaţii. Organizatorii cooperează, în acest sens, cu Poliţia locală, Poliţia rutieră, precum şi firmele de salubrizare, cu care s-au încheiat contracte.
Grijă pentru siguranţa şi sănătatea pelerinilor
Grija pentru sănătatea pelerinilor este purtată de Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti, SMURD, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Bucureşti, dar şi de voluntarii de la Crucea Roşie şi Asociaţia Medicilor şi Farmaciştilor
Ortodocşi din România, care stau cu abnegaţie în aceste zile pe Dealul Patriarhiei. Toate aceste instituţii se află în această perioadă în slujba credincioşilor.
Prin intermediul Sectorului social-filantropic al Arhiepiscopiei Bucureştilor, coordonat de părintele consilier eparhial Ionuţ Iordăchescu, protoieriile din sectoarele Capitalei au pregătit pachete cu alimente, în condiţii de avizare sanitară corespunzătoare. Acestea sunt însoţite şi de cafea sau ceai, pentru a contrabalansa temperaturile scăzute din timpul nopţii sau picăturile eventuale de ploaie, ca să fie uşurat acest traseu duhovnicesc pe care creştinii ortodocşi îl realizează cu bucurie. Fiecare protoierie din Bucureşti a pregătit câte o mie cinci sute de pachete, contribuind și protoieriile din Ilfov şi Prahova cu alimente. Protoieria Văleni aduce două tone de mere pentru pelerini.
Cazarea pelerinilor veniţi din ţară
Pentru credincioşii pelerini care vin din alte localităţi au fost organizate ghidaje în autogări şi Gara de Nord, pentru ca să ajungă ușor la locul de închinare. În cazul în care sunt nevoiţi să rămână peste noapte, ei pot dormi în sălile de sport ale Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” şi Colegiului Naţional „Ion Creangă”, iar dacă vor fi mai mulţi solicitanţi, aceştia pot staţiona pe timpul nopţii în bisericile din imediata apropiere a Catedralei Patriarhale, care vor fi deschise şi noaptea în acest scop.
Informare despre viaţa sfinţilor
Prin grija Sectorului cultural şi al Sectorului învăţământ şi activităţi cu tineretul ale Arhiepiscopiei Bucureştilor, cu sprijinul Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie şi al Ligii Tinerilor Ortodocşi Români au fost alcătuite şi tipărite pliante care se distribuie gratuit pelerinilor. Acestea conţin date despre viaţa şi activitatea Sfinţilor Trei Ierarhi şi ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, astfel încât, pe lângă starea duhovnicească pe care o dobândesc în timpul pelerinajului, credincioşii să cunoască mai multe aspecte despre sfinţii care sunt cinstiţi în aceste zile la Catedrala Patriarhală.