În Duminica a 30‑a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Halânga, Protopopiatul Drobeta, unde a săvârșit Sfânta
Ostenitor cu suflet de părinte şi curaj de voievod
Împlinirea a 40 de ani de rodnică slujire arhierească a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului este o mărturie a unei mari şi bogate misiuni în slujba Bisericii.
Înaltpreasfinţitul Părinte Justinian a primit harul arhieriei în data de 9 septembrie 1973, când a fost hirotonit Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, unde, vreme de 17 ani (1973-1990), a desfăşurat o bogată activitate pastoral-misionară şi social-culturală.
Însă, din cei 40 de ani de slujire arhierească împliniţi astăzi, cei mai cunoscuţi tuturor sunt anii de neobosită şi intensă lucrare misionară, dedicaţi renaşterii şi înnoirii Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, veche năzuinţă a dreptcredincioşilor maramureşeni.
Astfel, în anul 1990, după eliberarea de sub dictatura comunistă, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, Înaltpreasfinţitul Părinte Justinian a fost numit mai întâi Episcop-locţiitor al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, odată cu reactivarea acesteia, prin hotărârea Sfântului Sinod din 12 februarie 1990, iar în 26 septembrie 1990 a fost ales, cu majoritate de voturi, titular al acestei eparhii, fiind întronizat în data 11 noiembrie 1990.
Cu o existenţă ce se întinde pe parcursul a şase secole, pomenită în actul patriarhal de la Constantinopol, emis în anul 1391 pentru înfiinţarea mănăstirii din Peri ca stavropighie patriarhală, venerabila Episcopie Ortodoxă Română a Maramureşului a avut de înfruntat de-a lungul istoriei numeroase vitregii.
Cotropită de către Imperiul habsburgic în 1688 şi trecută prin dureroasa dezbinare bisericească a românilor transilvăneni din perioada anilor 1698-1701; desfiinţată abuziv în anul 1740, cu interdicţia de a avea episcop ortodox; reînfiinţată, pentru puţin timp, în anul 1937, prin decret regal; înstrăinată apoi prin cedarea Ardealului de Nord-Vest, între anii 1940-1944; desfiinţată din nou, în anul 1948, de regimul comunist ateu, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a cunoscut pătimirile şi răstignirea unei istorii duşmănoase, timp de mai multe secole.
În acest timp, ierarhii, preoţii şi credincioşii români, deşi prigoniţi neîncetat, au menţinut pururea vie flacăra credinţei ortodoxe şi a conştiinţei româneşti în vremuri de grea încercare, prin câteva mănăstiri şi schituri care au rezistat prigoanei, având un rol important în apărarea credinţei ortodoxe într-o perioadă grea a istoriei Bisericii Ortodoxe din Transilvania. Astfel, acest ideal nu s-a stins niciodată, întrucât credinţa în puterea veşnică a lui Hristos s-a arătat în răbdarea luminată de smerenie şi a modelat în poporul nostru o cultură a dăinuirii în istorie, având speranţa biruinţei asupra tuturor ispitelor şi încercărilor venite asupra lui.
De aceea, reînfiinţarea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, în şedinţa Sfântului Sinod din 12 februarie 1990, a fost un act de dreptate, recunoştinţă şi cinstire faţă de toţi cei care au luptat şi s-au jertfit pentru ca dreapta credinţă să dăinuie de-a lungul secolelor în aceste ţinuturi româneşti.
Cu multă înţelepciune şi râvnă duhovnicească, ca un „foc care arde“ şi care nu se poate conteni (cf. Ieremia 20, 9; Luca 24, 32), Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian a rectitorit Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, pe care o păstoreşte astăzi. A pus piatra de temelie pentru mai mult de 80 de biserici noi, începând cu Catedrala episcopală din Baia Mare, a înfiinţat peste 20 de mănăstiri, trei protopopiate noi: Vişei, Chioar şi Oaş, a sfinţit sute de biserici şi a rostit mii de cuvântări şi predici.
Paralel cu bogata sa activitate administrativă, edilitară, Înaltpreasfinţia Sa desfăşoară şi o bogată activitate cultural-misionară: a publicat mai multe lucrări de spiritualitate ortodoxă şi românească, a înfiinţat revista eparhială „Graiul Bisericii Noastre“, a înfiinţat Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul“ din Baia Mare, Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt“ din Satu Mare, precum şi o secţie de Teologie Ortodoxă în cadrul Facultăţii de Litere a Centrului Universitar Nord, din Baia Mare.
Cunoscând râvna sa misionară, înţelepciunea sa pastorală şi dăruirea sa jertfelnică pentru Biserică, i-am conferit, cu aprobarea Sfântului Sinod, rangul de Arhiepiscop onorific al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, în luna decembrie 2009.
Astăzi, la ceas aniversar, aducem mulţumire lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra persoanei Înaltpreasfinţitului Părinte Justinian şi asupra eparhiei pe care o păstoreşte. Totodată, îl felicităm pentru modul în care a înmulţit darurile primite de la Dumnezeu!
Cu blândeţe, dar şi cu fermitate, cu răbdare, dar şi cu perseverenţă, Înaltpreasfinţitul Părinte Justinian, în cei 40 de ani de arhierie, a vestit „cu timp şi fără timp“ Evanghelia lui Hristos, a hirotonit preoţi şi a sfinţit biserici, a apărat credinţa creştină ortodoxă şi a promovat cultura românească, totdeauna cu suflet de părinte şi curaj de voievod, cu dragoste de popor şi ţară.
Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, „Păstorul Cel Bun“ (Ioan 10, 11) şi „Arhiereul mărturisirii noastre“ (Evrei 3, 1) să-i dăruiască în continuare aceeaşi dragoste şi aceeaşi râvnă sfântă pentru Biserică şi neam!
Întru mulţi şi fericiţi ani, Înaltpreasfinţia Voastră!
Cu părintească binecuvântare şi frăţească dragoste în Hristos,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mesaj transmis la sărbătorirea a 40 de ani de slujire arhierească a Înaltpreasfinţitului Părinte Justinian, Arhiepiscopul onorific al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, luni, 9 septembrie 2013.