Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Pagini de istorie a Mănăstirii Neamț din cărți poștale și imagini vechi
Joi, 5 mai 2022, la Muzeul de Istorie și Etnografie din Târgu Neamț a avut loc vernisarea expoziției foto-documentare „Pagini de istorie a Mănăstirii Neamț“ din cărți poștale și imagini vechi, realizată de instituția muzeală nemțeană în colaborare cu Mănăstirea Neamț. În cadrul acesteia sunt expuse vedute, desene, schițe, gravuri, picturi, emisiuni poștale ilustrate, circulate și necirculate, și fotografii datate din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Expoziția, curatoriată de echipa formată din muzeograful Ionuț Stigleț, arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, și muzeograf Vera Stigleț, constituie o sintetică retrospectivă a unor imagini reprezentative ale edificiului monahal, păstrate în colecții personale, arhive naționale și internaționale. Imaginile expuse prezintă istoria seculară a mănăstirii, reprezentată prin ochii pelerinilor care au trecut pragul acestui așezământ în diferite perioade istorice.
La eveniment a fost prezent starețul Mănăstirii Neamț, arhim. dr. Benedict Sauciuc, care a oferit câteva repere însemnate din istoria Mănăstirii Neamț, precizând: „Manifestarea de astăzi se înscrie în strădania noastră de a evidenția câteva pagini din trecutul multisecular al mănăstirii mușatinilor din binecuvântatul ținut nemțean. Faima mănăstirii nemțene, dar și trecutul ei multisecular, alături de frumusețea arhitectonică a ansamblului monahal, i-au determinat pe numeroșii pelerini sosiți la Neamț să imortalizeze parte din aceste frumuseți și să le păstreze ori chiar să le împărtășească rudelor sau prietenilor aflați în țară ori la mari depărtări. Mulțumim celor care s-au implicat în împlinirea acestui proiect, domnului muzeograf Ionuț Sigleț, soției domniei sale, muzeograf Vera Stigleț, dar și domnului Vasile Diaconu, șeful Secției muzeale din Târgu Neamț”.
Inițiatorul proiectului, muzeograful Ionuț Stigleț, un pasionat cercetător și colecționar de fotografii și cărți poștale vechi, care nu lasă să se aștearnă praful uitării și al ignoranței peste imagini din trecut, a prezentat istoricul acestei inițiative, dar și etapele realizării ei, mulțumind celor care au contribuit la înfăptuirea acesteia.
Domnul Vasile Diaconu, reprezentantul instituției muzeale nemțene, în calitate de gazdă, a mulțumit celor prezenți, dar și starețului Mănăstirii Neamț, arhim. Benedict, pentru disponibilitatea manifestată în realizarea prezentei expoziții, cât și pentru contribuția personală adusă în acest sens. În încheiere, vorbitorul a lansat invitația tuturor de a „călători” prin istoria vizuală a Mănăstirii Neamț de aproape două secole, vizitând expoziția „Pagini de istorie a Mănăstirii Neamț” din cărți poștale și imagini vechi, amenajată în curtea Muzeului de Istorie și Etnografie din Târgu Neamț, care va sta la dispoziția vizitatorilor timp de un an.