La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Papa oferă sprijin financiar pentru Georgia
Papa Benedict al XVI-lea a trimis 120.000 de dolari către Caritas Georgia, pentru a contribui la eforturile de ajutorare umanitară în urma conflictului acestei mici naţiuni cu Rusia vecină. Banii şi o notă însoţitoare au fost trimişi Episcopului Giuseppe Pasotto, administrator apostolic în Caucaz. Mesajul Papei exprimă speranţa sa că ajutorul va da greutate apelurilor pe care le-a făcut în timpul discursurilor lui de la rugăciunea Angelus din zilele de 10 şi 17 august 2008.
Episcopul Pasotto a spus că faptul că Papa a menţionat de două ori Georgia în aceste discursuri i-a impresionat pe cetăţenii naţiunii, majoritar ortodoxă. El a adăugat că situaţia refugiaţilor - între 80.000 şi 90.000 - este cumplită, dar că este frumos să vezi familii ieşind în întâmpinarea celor care vin şi care „nu au nici măcar o saltea pe care să se culce“. Liderii creştini şi comunităţile evreieşti şi musulmane s-au unit într-un apel pentru mai mult ajutor umanitar. „Au existat frumoase momente de întâlnire. În situaţii ca aceasta, este important să ne simţim uniţi dincolo de diferenţele de credinţă“, a spus Episcopul. Menţionăm că Fundaţia Caritas sprijină eforturile de ajutorare umanitară în Georgia aproape de la începutul conflictului.