Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Paraclis pentru Sfântul Nectarie
Românii din Parohia "Sfânta Cruce" din Torino sărbătoresc duminica aceasta hramul. La sărbătoarea românilor din Torino va participa şi Preasfinţitul Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, care va sfinţi şi paraclisul parohiei cu hramurile "Sfântul Nectarie" şi "Sfânta Filofteia de la Argeş".
Românii ortodocşi din Parohia "Sfânta Cruce" - Torino, din Italia, sunt zilele acestea în sărbătoare, deoarece biserica parohială îşi serbează hramul. Manifestările dedicate zilei hramului încep în această seară la ora 19:00, când sunt săvârşite Vecernia Mare cu Litia. Mâine, 19 septembrie, are loc sfinţirea Paraclisului "Sfântului Nectarie de Eghina şi Sfânta Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş", iar apoi Sfânta Liturghie, săvârşită de PS Siluan. "Această sărbătoare este o mare bucurie pentru românii ortodocşi din parohia noastră din două motive. O dată deoarece este hramul bisericii noastre, iar a doua oară pentru că în mijlocul nostru se află Preasfinţitul Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, care ne va da arhiereasca sa binecuvântare. După Sfânta Liturghie şi după ce vom săvârşi slujba Parastasului, va avea loc o agapă frăţească", ne-a declarat părintele paroh Lucian Roşu. La eveniment sunt aşteptaţi, pe de o parte, enoriaşii parohiei, iar pe de alta, reprezentanţi ai Bisericii Catolice, autorităţi locale din Torino, consulul român Alexandru Mugureş Buje, precum şi autorităţi din România. Fundaţie ocrotită de Sfânta Filofteia Paraclisul a primit hramul Sfântului Nectarie şi pe cel al Sfintei Filofteia pentru că în biserică sunt păstrate moaşte ale Sfântului Nectarie, dar şi pentru că parohia are şi o fundaţie ocrotită de Sfânta Filofteia şi pentru că au primit în dar un rând de veşminte al Sfintei de la Curtea de Argeş. "Înalt Preasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, văzând evlavia pe care o au românii din Italia faţă de Sfânta Filofteia, a decis să ne trimită un rând de veşminte ale sfintei, pe care le-am pus spre închinarea credincioşilor într-o raclă în bisericuţa noastră", ne-a mai spus părintele paroh Lucian Roşu.