Marți, 7 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Sfântul Dumitru” Narcisa, Bacău, din sobor făcând parte preoții slujitori ai acestui sfânt chivot băcăuan și alți preoți băcăuani. La slujbă au participat credincioșii parohiei, precum și alți pelerini veniți pentru împreună-rugăciune la ceas de sărbătoare închinată Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.
Paraclis sfinţit şi clopote noi la Mănăstirea Ghighiu
După ample lucrări de consolidare şi restaurare, paraclisul din cimitirul bine cunoscutei Mănăstiri Ghighiu din localitatea prahoveană Bărcăneşti, a fost sfinţit sâmbătă, 26 mai, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Încă de la primele ore ale dimineţii, credincioşii au sosit la Mănăstirea Ghighiu pentru a se închina în noul altar sfinţit, dar şi pentru a-i pomeni pe cei răposaţi întru Domnul şi a se ruga ocrotitorilor paraclisului din cimitirul mănăstirii, Dreptul Lazăr, cel înviat a patra zi, şi Ioan Evanghelistul. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a reliefat semnificaţia duhovnicească a învierii lui Lazăr din Betania şi a vieţii veşnice, temă foarte prezentă în scrierile Sfântului Ioan Teologul, în care se arată că veşnicia nu este o existenţă nesfârşită şi chinuită, ci "o plinătate de viaţă, o deplină bucurie a comuniunii omului cu Dumnezeu". De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat şi însemnătatea duhovnicească a bisericilor de cimitir ca locuri de meditaţie duhovnicească asupra rostului vieţii omului pe pământ. Înscrieri de pe crucile de la morminte, precum "Trecătorule, ceea ce eşti tu, am fost şi eu, ceea ce sunt eu, vei fi şi tu", ne trezesc din amorţeală şi plictiseală şi în acelaşi timp ne ajută în cultivarea rugăciunii pentru cei adormiţi. ""Omnia vincit amor - pe toate le biruieşte iubirea", adică rugăciunea pentru morţi este cea mai puternică iubire a noastră pentru că le dorim nu să câştige ceva, ci mântuirea şi viaţa veşnică. Prin pomenirea celor adormiţi întru Domnul arătăm că Biserica este mai tare decât moartea, că legătura noastră cu Hristos Cel răstignit şi înviat, înălţat şi preaslăvit în ceruri este o legătură care e mai tare decât timpul şi spaţiul care separă. Astfel, biserica din cimitir este un loc de comuniune, nu numai de meditaţie sau de liniştire, este un loc de comuniune şi de rugăciune", a explicat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române. Chemare la rugăciune prin trei noi clopote La finalul slujbei de sfinţire a paraclisului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfinţit şi noile clopote ale Mănăstirii Ghighiu, care reprezintă "glasul Domnului care îi cheamă la priveghere duhovnicească şi rugăciune pe cei vii, care plâng pe cei morţi şi care împrăştie fulgerele", după cum a precizat Preafericirea Sa. După săvârşirea Sfintei Liturghii, în cadrul căreia Patriarhul României a fost înconjurat de un numeros sobor de arhimandriţi, preoţi şi diaconi, Preafericirea Sa i-a evidenţiat pe cei care au sprijinit lucrările de înnoire a paraclisului din cimitirul mănăstirii, oferindu-le ordine şi distincţii. De asemenea, mănăstirea a primit o cruce de binecuvântare, Sfânta Evanghelie, Liturghierul şi alte noi ediţii de cărţi de cult, iar credincioşii prezenţi, iconiţe cu chipul ocrotitorilor noului paraclis. În numele obştii monahale, maica stareţă, stavrofora Eupraxia Neacşu, a mulţumit tuturor binefăcătorilor şi a dăruit Preafericirii Sale o icoană a Sfântului Evanghelist Ioan.