În perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, la Catedrala mitropolitană din Sibiu se oficiază în fiecare seară, după Vecernie, slujba Paraclisului Maicii Domnului. Preoţii din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului vor săvârşi zilnic slujba Paraclisului, la finalul căreia vor ţine o cateheză despre "Sfinţii - modele de virtute".
Potrivit eclesiarhului Catedralei mitropolitane din Sibiu, arhimandritul Macarie Ţuţul, în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, în lăcaşul de cult se va oficia în fiecare seară, după Vecernie, slujba Paraclisului Maicii Domnului, iar restul programului liturgic în aceste două săptămâni de post va fi unul obişnuit. Astfel, în fiecare zi se oficiază dimineaţa Utrenie şi Sfânta Liturghie, iar seara Vecernia, urmată de slujba închinată Maicii Domnului. Sfântul Maslu va fi oficiat, ca de obicei, vineri seara, iar sâmbătă seara se va oficia slujba Privegherii.
În Postul Adormirii Maicii Domnului, slujitorii sfintelor altare au posibilitatea să oficieze mai multe slujbe închinate Sfintei Fecioare şi să îndemne creştinii să înmulţească rugăciunile către Maica Preacurată. În această perioadă, mulţi dintre credincioşi se spovedesc şi primesc împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului nostru Iisus Hristos.
Cateheze în parohiile Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului
Întrucât perioada Postului Sfintei Marii este întâmpinată de preoţi şi credincioşi cu o mare evlavie şi pentru a-i aduce Maicii Domnului cinstirea cuvenită, Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a hotărât ca, în cele două săptămâni de post, preoţii să săvârşească zilnic slujba Paraclisului, la finalul căreia să ţină în faţa credincioşilor o cateheză despre "Sfinţii - modele de virtute". Ora la care se va ţine slujba Paraclisului Maicii Domnului va fi 18:00 pentru parohiile din oraşe şi 20:00 pentru parohiile de la sate.
În scrisoarea emisă cu acest prilej, IPS Mitropolit Andrei le recomandă preoţilor să fructifice din plin această perioadă a postului în folosul sufletesc al credincioşilor, angajându-i prin rugăciune, cântare şi cateheză în trăirea cât mai autentică a misterului vieţii creştine în evlavie pentru Maica Domnului şi pentru sfinţi ca veritabile icoane ale vieţii creştine. Întrucât catehizarea este un element important al misiunii Bisericii, această perioadă a postului se arată benefică şi pentru faptul că tinerii sunt mai prezenţi în biserici şi pot fi antrenaţi în procesul de transmitere a credinţei. Acest ciclu de cateheze dedicat sfinţeniei şi virtuţilor întrupate de aceştia vine în completarea catehezelor de anul trecut care au avut în centru învăţătura despre Maica Domnului. Astfel, catehezele au fost gândite, pornind de la sărbătorile sfinţilor din zilele postului, să prezinte principalele virtuţi întrupate de sfinţi: postirea, nădejdea, stăruinţa, rugăciunea, mărturisirea, fidelitatea, înţelepciunea, dreptatea şi misiunea, ca modele pentru viaţa credincioşilor.
În acest sens, pentru a veni în întâmpinarea preoţilor şi a credincioşilor, Biroul de catehizare parohială al Arhiepiscopiei Clujului, prin părintele inspector Liviu Vidican Manci, a întocmit un număr de 13 cateheze pe care le-a pus la îndemâna preoţilor din cele nouă protopopiate ale eparhiei. Întrucât ultima zi a postului este, pentru mulţi credincioşi, şi începutul pelerinajelor spre marile mănăstiri, preoţii îşi vor organiza astfel catehezele pentru ca pe tot parcursul celor două săptămâni să parcurgă întreaga învăţătură despre sfinţi şi modele lor de virtute.
(Ştefan Mărculeţ, pr. Florin Cătălin Ghiţ)