Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Parastas de 4 ani pentru părintele Arsenie Papacioc
Ieri, 19 iulie, s-au împlinit patru ani de la trecerea la Domnul a arhimandritului Arsenie Papacioc, duhovnicul Mănăstirii „Sfânta Maria”-Techirghiol din judeţul Constanţa. Slujba Parastasului a fost săvârşită sâmbătă, 18 iulie, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pe podiumul din incinta aşezământului monahal.
La slujba de pomenire a arhimandritului Arsenie Papacioc, săvârşită la Mănăstirea „Sfânta Maria”-Techirghiol, aşezământ monahal unde părintele a vieţuit 35 de ani, au mai participat Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, arhim. Dionisie Constantin, consilier patriarhal la Atelierele Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, arhim. Cleopa Nistor, consilier patriarhal şi administratorul Centrului social-pastoral „Sfânta Maria”-Techirghiol, preoţi şi diaconi.
După oficierea slujbei de pomenire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evocat personalitatea duhovnicească a părintelui Arsenie Papacioc. De asemenea, un cuvânt comemorativ a rostit şi Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. La final, soborul de ierarhi, preoţi şi diaconi, însoţit de numeroşi credincioşi din diferite zone ale ţării, s-a îndreptat spre mormântul arhimandritului Arsenie Papacioc, unde a fost oficiat un Trisaghion.
Slujbe de pomenire pentru arhimandritul Arsenie Papacioc au fost săvârşite şi în alte locaşuri de cult din ţară, în special în cele de la malul mării.
„În fiecare zi, mulţimi de oameni se adună la mormântul părintelui Arsenie Papacioc, care, deşi cu trupul este îngropat aici, cu sufletul este viu şi lucrător în viaţa fiecărui creştin şi în a fiecărui vieţuitor de aici de la mănăstire. Timp de 35 de ani, cât a vieţuit aici, a povăţuit lumea, a spovedit, a împărtăşit maicilor din experienţa sa duhovnicească, pe fiecare le-a format aşa cum cere regula Sfinţilor Părinţi, aşa după cum el însuşi a trăit în toată viaţa sa. Părintele arhimandrit Arsenie Papacioc a lăsat o moştenire care se arată, în primul rând, în ucenici, deja formaţi duhovniceşte de dânsul, care se spovedesc în continuare în această mănăstire şi care sunt deja obişnuiţi cu trăirea şi programul slujbelor de aici, sunt activi şi sprijină bunul mers al activităţilor mănăstirii şi al celor pe care le avem de desfăşurat în continuare. De asemenea, părintele Arsenie Papacioc a format duhovniceşte sufletele maicilor de aici, care sunt în rânduială duhovnicească, păstrând în continuare rânduielile şi programul slujbelor rânduit de părintele, în aşa fel încât să se poată îmbina cu armonie ascultarea şi rugăciunea”, ne-a mărturisit protos. Ieronim Gheorghiţă, duhovnicul Mănăstirii „Sfânta Maria”-Techirghiol.