La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Parastas pentru Arhiepiscopul Eftimie Luca, la Roman
Vrednicul de pomenire Arhiepiscop Eftimie a fost pomenit sâmbătă, 5 noiembrie 2016, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Sfânta Liturghie şi Parastasul au fost săvârşite de IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim.
Clerul şi credincioşii din Eparhia Romanului şi Bacăului s-au rugat sâmbătă, 5 noiembrie 2016, pentru odihna sufletului Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Eftimie, la doi ani de când s-a mutat în lumea veşniciei. La Catedrala Arhiepiscopală din Roman, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, şi a fost urmată de Parastasul pentru Ierarhul Eftimie, cel care a păstorit pe scaunul vlădicesc din această parte a Moldovei între anii 1978-2014. „Cler, credincioşi şi pelerini din cuprinsul Eparhiei Romanului şi Bacăului au participat la Dumnezeiasca Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, alături de un impresionant sobor de preoţi veniţi din cele şase protopopiate ale eparhiei. Cu acest prilej, în cadru liturgic, doi tineri au primit Taina Hirotoniei: tânărul teolog Chiper Ionuţ Alin a fost hirotonit în treapta de diacon, iar părintele diacon Moldovanu Marius Ciprian, în treapta de preot, pe seama Parohiei Chilii din Protopopiatul Roman. După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a săvârşit Slujba Parastasului pentru Arhiepiscopul Eftimie Luca, la împlinirea a doi ani de la trecerea sa în viaţa veşnică. Toţi cei prezenţi, cler şi popor, purtând în mâini odoare sfinte, în sunetul clopotelor şi al cântărilor funebre, s-au deplasat în procesiune până la mormântul ierarhului pomenit, situat în curtea Centrului eparhial Roman“, a relatat pr. Daniel Marari, directorul Centrului catehetic „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ - Biroul de catehizare al Eparhiei Romanului şi Bacăului. După rostirea rugăciunilor specifice, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a rostit un cuvânt de învăţătură în care a rememorat şi evidenţiat personalitatea Ierarhului Eftimie, evocând activitatea împlinită de vrednicul său înaintaş pe scaunul vlădicesc de la Roman de-a lungul celor 36 de ani de arhierie. La final, părinţii slujitori de la Catedrala Arhiepiscopală au împărţit credincioşilor prezenţi pachete cu alimente. IPS Eftimie s-a născut pe 9 noiembrie 1914. A fost hirotonit ieromonah în anul 1947. După ce a condus în calitate de stareţ mănăstirile Bistriţa - Neamţ şi „Sfântul Ioan cel Nou“ din Suceava, în anul 1972 a fost ridicat în demnitatea de Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului şi Huşilor, iar la 23 aprilie 1978 a fost ales şi instalat drept Episcop titular al Eparhiei Romanului şi Huşilor. Din anul 1994, cele două eparhii s-au separat, Preasfinţitul Eftimie rămânând Episcop titular al Eparhiei Romanului, avându-l în calitate de Arhiereu-vicar, din anul 2000, pe PS Ioachim Băcăuanul. În anul 2009, odată cu ridicarea Episcopiei Romanului la rangul de Arhiepiscopie, Înaltpreasfinţiei Sale i s-a oferit rangul de Arhiepiscop, cu titulatura Înaltpreasfinţitul Părinte Eftimie, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. IPS Eftimie s-a mutat la Domnul pe 4 noiembrie 2014.