De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Parastas pentru mitropolitul Bartolomeu
Duminică, 29 ianuarie, după Sfânta Liturghie, în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca a avut loc slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire mitropolitul Bartolomeu, la un an de la trecerea sa la cele veşnice. Slujba a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei şi de Preasfinţitul Epicop-vicar Vasile Someşanul. Au participat sute de credincioşi care l-au cunoscut, iubit şi apreciat pe mitropolitul Bartolomeu, cel care, prin viaţa şi activitatea sa, a marcat ireversibil comunitatea clujeană.
Înaintea slujbei de Parastas, Mitropolitul Andrei a dat citire testamentului lăsat de Bartolomeu Valeriu Anania. După slujba de pomenire, soborul de ierarhi şi preoţi a coborât în cripta ierarhilor din demisolul catedralei şi au înălţat către Dumnezeu rugăciuni la mormântul mitropolitului Bartolomeu. IPS Andrei a arătat, cu această ocazie, că pomenirea mitropolitului Bartolomeu este o datorie creştină, dar şi o mângâiere sufletească în amintirea celui care a fost un model de verticalitate, de slujire cu credincioşie a Bisericii şi a oamenilor."Sigur că mitropolitul Bartolomeu a fost o somitate şi pe plan cultural, dar în acelaşi timp l-a slujit pe Dumnezeu cu credincioşie", a spus IPS Andrei. Amintind îndemnul Sfântului Apostol Pavel, "Aduceţi-vă aminte de înaintaşii voştri, vedeţi bine cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa", IPS Mitropolit Andrei consideră că "la temelia tuturor atitudinilor şi a lucrărilor misionare şi culturale pe care le-a desfăşurat mitropolitul Bartolomeu Anania a stat o credinţă puternică. Arhiereul cel Veşnic pe care l-a slujit cu devotament să-i facă parte de odihnă întru Împărăţia Sa". (Pr. Florin-Cătălin Ghiţ)