În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Parastas pentru Tudor Arghezi la Măceşu
În cadrul manifestărilor ocazionate de cea de a 33-a ediţie a Festivalului internaţional de literatură „Tudor Arghezi“ de la Târgu-Cărbuneşti, la Muzeul Crucilor din satul Măceşu a avut loc la finele lunii trecute slujba de sfinţire a unei cruci pentru Tudor Arghezi. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa mai multor slujitori din Protoieria Târgu-Cărbuneşti, în frunte cu pr. protoiereu Iulian Mărgineanu.
La manifestările din acest an au participat patru academicieni, oameni de cultură din Africa de Sud, Ucraina, Italia, Franţa, Anglia, Serbia, Republica Moldova. Evenimentul a însumat mai multe lansări de carte, expoziţii de artă plastică, recitaluri ale invitaţilor şi laureaţilor. Activităţile organizate s-au adresat îndeosebi creatorilor de literatură, precum şi vorbitorilor de limba română din comunităţile de peste graniţe. Aşa se face că, la Muzeul Crucilor de la Măceşu, a avut loc sfinţirea unei cruci de pomenire închinată lui Tudor Arghezi. Fiica sa, Miţura Arghezi, a fost prezentă la Măceşu, la Muzeul Crucilor. „Este o ocazie extrem de importantă pentru noi, îi mulţumim doamnei Miţura Arghezi pentru prezenţă şi ne bucurăm că o avem printre noi. Muzeul Crucilor este unic în ţară, poate în lume. Aici vom avea de acum încolo o cruce de pomenire pentru sufletul marelui Tudor Arghezi. Mai avem aici, la muzeu, cruci de pomenire pentru Constantin Brâncuşi, Corneliu Baba sau Florin Isuf, scriitori precum George Uscătescu sau Adrian Păunescu, actori de seamă precum Ilarion Ciobanu, Marga Barbu, Leopoldina Bălănuţă, Iurie Darie, Dem Rădulescu, Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Florian Pittiş, Şerban Ionescu, Gheorghe Dinică, Adrian Pintea sau Amza Pellea, regizorul Sergiu Nicolaescu“, a spus Mihai Mazilu, edilul de la Târgu-Cărbuneşti.
Slujbă de sfinţire cu mai mulţi preoţi
Slujba de sfinţire a crucii de pomenire pentru scriitorul Tudor Arghezi a fost oficiată de mai mulţi preoţi din Protoieria Târgu-Cărbuneşti. „Crucea te apără de forţele răului, te face mai fericit, te face să crezi că trebuie să mergi mai departe, te face să uiţi de necazuri şi de greutăţi. Crucea este o formă de manifestare a ritualului înmormântării care, cel puţin la nivel popular, este unul de excepţie, unul care impresionează întreaga lume prin coerenţa, prin nuanţele lui şi prin semnificaţiile lui. Crucea face legătura de fapt între lumi, de aceea nu întâmplător crucile cele mai frecvente în Gorj sunt crucile suliţă şi crucile cu o pasăre. Crucea este mijlocitoare între om şi Dumnezeu, tocmai pentru că înlesneşte echilibrul între lumi“, a spus părintele Iulian Mărgineanu, protopopul de la Târgu-Cărbuneşti.
În memoria lui Arghezi au fost date de pomană bucate celor prezenţi. La manifestare au participat edilul Mihai Mazilu de la Cărbuneşti, subprefectul Sorin Arjoca, vicepreşedintele Ciprian Florescu, de la CJ Gorj, Ion Cepoi şi Pompiliu Ciolacu, dar şi alţi importanţi oameni de cultură ai Gorjului.