Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost de sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului în mijlocul credincioșilor Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din orașul Oravița, județul Caraș-Severin. Cu ocazia celui de-al doilea hram al bisericii, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi, răspunsurile liturgice fiind date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
Pârâul Peţa, din Oradea, ar putea fi transformat în şosea internă
▲ Pârâul cu apă termală Peţa, care trece prin patru cartiere orădene, ar putea fi întubat şi transformat în şosea internă a municipiului Oradea, în scopul descongestionării circulaţiei ▲ „Dacă va fi aprobat, proiectul ar economisi timpul şi banii de transport ai orădenilor şi ar proteja de circulaţia intensă şi centrul istoric al oraşului, cu clădiri de patrimoniu arhitectural“, a declarat viceprimarul Gheorghe Carp ▲
Pârâul cu apă termală Peţa, care trece prin patru cartiere orădene, ar putea fi întubat şi transformat în şosea internă a municipiului Oradea, în scopul descongestionării circulaţiei, a anunţat viceprimarul Gheorghe Carp. Edilul a declarat că, având aprobarea primarului Ilie Bolojan, a discutat deja cu specialiştii Direcţiei Apelor Crişuri şi cu o organizaţie a ecologiştilor, pentru a avea studiile de oportunitate ale proiectului, care, dacă ar fi aprobat de consilieri, ar putea fi finalizat în termen de un an. Noul drum intern va lega patru cartiere Potrivit datelor prezentate de oficialii primăriei orădene, după întubare, consolidarea întregului traseu şi asfaltare, noul drum intern ar lega patru cartiere - Velenţa, Nufărul, Cantemir şi Ioşia -, cu doar trei intersecţii pe o lungime de trei kilometri, şi ar fluidiza traficul autoturismelor din întregul oraş în mod semnificativ. Gheorghe Carp afirmă că s-ar aplica aceeaşi metodă tehnică, întubarea, ca cea folosită recent de o firmă austriacă în cazul „Pârâului sălbatic“ din faţa Spitalului TBC. „Primăria va organiza şi o dezbatere publică pe acest subiect. Dacă va fi aprobat, proiectul ar economisi timpul şi banii de transport ai orădenilor şi ar proteja de circulaţia intensă şi centrul istoric al oraşului, cu clădiri de patrimoniu arhitectural“, a subliniat edilul orădean. Izvorul pârâului Peţa, cu apă termală, se află în staţiunea Băile „1 Mai“, la 9 kilometri de Oradea. După ce traversează localităţile Sânmartin şi Oradea, unde, pe vremuri, alimenta cu apă termală şanţul de apărare a Cetăţii medievale, pârâul Peţa se varsă în Crişul Repede, având o lungime de peste 21 de kilometri.