În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Părintele academician Mircea Păcurariu, pomenit la un an de la trecerea în veşnicie
Părintele academician Mircea Păcurariu a fost pomenit joi, 13 ianuarie, la un an de la trecerea sa la cele veşnice. Parastasul a fost oficiat de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, la mormântul părintelui Mircea Păcurariu aflat în cimitirul Bisericii „Buna Vestire” din Sibiu.
Din sobor au făcut parte vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Daniel Buda, cadre didactice de la aceeaşi facultate, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, precum şi alţi slujitori ai Sfintelor Altare din Sibiu, împrejurimi şi din alte eparhii.
Au fost prezenţi membrii familiei regretatului profesor de la Sibiu, rude, ucenici şi apropiaţi, veniţi să se roage la mormântul marelui academician pentru odihna sa în Împărăţia cerească.
„Un adevărat părinte”
În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a evocat personalitatea părintelui academician Mircea Păcurariu, exprimându-şi regretul faţă de pierderea pe care Biserica noastră şi mediul teologic şi academic au suferit-o odată cu trecerea în veşnicie a marelui profesor de la Facultatea de Teologie din Sibiu.
„Despre părintele academician Mircea Păcurariu avem multe de spus. Este foarte greu să cuprinzi în câteva cuvinte personalitatea sa, dar ceea ce a lăsat în urmă şi ne pune pe noi în legătură directă cu personalitatea sa este munca pe care a depus-o la catedră şi la Altar, iar apoi calitatea sa de adevărat părinte, şi aduc mărturie nu de la alţii, ci de la mine. Priviţi-i fotografia! Acelaşi chip senin şi plin de bucurie, de împăcare şi de realizare din toate punctele de vedere l-am văzut mereu. Prezenţa sa era una care te odihnea, care îţi dădea curaj, deşi a trecut prin multe încercări. A avut chipul acesta al înţelepciunii, cu părul alb, a avut ceva înlăuntrul său pe care ni l-a lăsat tuturor, mai ales nouă, cei cărora ne-a fost părinte, îndrumător şi coleg. Miile de preoţi care au ieşit din mâna acestui ilustru profesor sunt datori ca toată viaţa lor să-l pomenească şi să se roage pentru el ca Dumnezeu să-i rânduiască lui ceea ce i se cuvine sus, în Împărăţia cerurilor”, a spus ierarhul.
La final, IPS Mitropolit Laurenţiu şi toţi cei prezenţi au transmis familiei părintelui Mircea Păcurariu mesaje de încurajare, exprimându-şi regretul pentru pierderea unui ilustru istoric şi profesor de teologie, un model de slujire preoţească şi de devotament faţă de Biserica străbună.